De Xàbia a la Copa Amèrica

El Club Naútic de Xàbia abandera el projecte espanyol per a participar en la próxima Copa Amèrica de 2021

L'equip Spanish Impuls, futur desafiament espanyol en la Copa Amèrica.
L'equip Spanish Impuls, futur desafiament espanyol en la Copa Amèrica. / Anna Doménech
18 de juny 2018 - 19:48

La tornada d’Espanya a la competició de vela més antiga i prestigiosa del món podria ser una realitat gràcies al Club Nàutic de Xàbia. Aquesta entitat esportiva de la Marina Alta està treballant de valent amb l’equip Spanish Impulse, per a presentar un desafiament espanyol en la pròxima edició de la Copa de l'Amèrica, que es disputarà a Auckland, Nova Zelanda, en 2021.

Precisament, per consolidar l’equip, l’Spanish Impulse ha participat com a convidat en l’Extrem Sailing Series que ha tingut lloc a Barcelona. Una competició de vela extrema amb catamarans voladors, de característiques semblants a les embarcacions que fins ara s’han utilitzat en la competició de la Gerra de les Cent Guinees.

L’equip espanyol està dirigit per Maria del Mar de Ros, que explica com la participació i el bon resultat obtinguts en la Copa de l'Amèrica juvenil els va encoratjar a aconseguir un objectiu més gran: “En 2017 vam participar en la Copa de l'Amèrica per a joves i ara ens hem proposat competir en la Copa de l'Amèrica de veritat. El Club Nàutic de Xàbia ha sigut essencial, perquè quan ja estàvem treballant en aquest projecte, vam comprovar que hi havia un altre equip desenvolupant un altre desafiament i vam decidir fusionar-nos”, comenta Ros.

Un tripulant valencià en el desafiament

El Club Nàutic de Xàbia ha apostat per un projecte de gent jove i amb molt de talent, un equip en què els tripulants no superen els 25 anys d’edat i en què s’integren regatistes olímpics, campions del món, d’Europa i d’Espanya. Precisament, el regatista de Gandia (Safor), Kike Luján, és un dels tripulants d’aquest futur desafiament espanyol. El recent campió del món de vela de classe 420 està convençut que el somni de disputar la Copa de l'Amèrica pot ser una realitat: “Hem format aquest equip per preparar-nos molt bé i fer un bon paper en una competició tan important com és la regata de la Copa Amèrica”, afirma Luján.

I és que darrere de l'Spanish Impuls hi ha molta il·lusió, però sobretot un projecte sòlid que té el patrocini d’empreses de la Comunitat Valenciana com ara Fermax i Azuliber. Tot i això, d'ací a pocs dies el Club Nàutic de Xàbia ha de formalitzar la inscripció del desafiament espanyol per a la 36a edició de la Copa de l'Amèrica fent front al pagament de 2 milions de dòlars i el suport econòmic no està garantit. “El 30 de juny es tanca el primer termini i encara necessitem un milió de dòlars”, explica la directora de l’equip, que es consola pensant que també es pot fer efectiu fins al 30 de novembre però amb una penalització d’un milió més. “Si no aconseguim que siga per a aquesta edició de 2021, serà per a la següent, però ja estem construint alguna cosa per a no fer tard”, assenyala Maria del Mar de Ros.

En el nou reglament pactat entre l’actual guanyador de la Copa de l'Amèrica, l’equip Emirates de Nova Zelanda, i el primer desafiador, el Luna Rossa italià, la competició es disputarà de nou amb velers monobuc, unes embarcacions que no competien des de l’edició de València 2007 i, per a reduir els pressupostos, molts elements els subministraran empreses designades. Unes regles que poden facilitar la presència espanyola a les aigües d’Auckland.

També et pot interessar

stats