El rècord del món de 10K de Kipruto a València, anul·lat per dopatge

Sanció de sis anys per al kenyà per dopatge "deliberat i sofisticat"

Kipruto, en l'arribada a la meta de la 10K
Kipruto, en l'arribada a la meta de la 10K Ibercaja / València Ciutat del Running

El rècord mundial de 10K en ruta aconseguit pel kenyà Rhonex Kipruto a València en 2020 ha quedat anul·lat després de la sanció de sis anys que se li ha imposat este dimecres a l'atleta per irregularitats en el seu passaport biològic a conseqüència del dopatge, segons ha dictaminat el Tribunal Disciplinari de la Unitat d'Integritat de l'Atletisme (AIU) de World Athletics.

Així, l'AIU ha ratificat este dimecres la sanció a Kipruto que era provisional des de l'11 de maig de 2023 després d'haver-se detectat oscil·lacions anormals en els seus valors sanguinis durant diversos controls realitzats entre juliol de 2018 i març de 2022. El kenyà encara pot apel·lar al Tribunal d'Arbitratge Esportiu.

La sanció, que es prolongarà fins al 10 de maig de 2029, suposarà la pèrdua de totes les marques i premis aconseguits per l'atleta entre el 2 de setembre de 2018 i l'11 de maig de 2023, entre elles el seu rècord mundial de 26 minuts i 24 aconseguit en la a València, així com altres registres i medalles en el citat període.

El Tribunal Disciplinari de la UIA s'ha decantat per la màxima sanció, segons detalla en un comunicat, en dictaminar que el corredor africà es va sotmetre a un sistema de "dopatge deliberat i sofisticat prolongat en el temps amb l'objectiu de millorar artificialment el seu rendiment" a través de substàncies dopants.

També et pot interessar

stats