Mor Manolo Santana, primer tenista espanyol a guanyar un Grand Slam

Ha sigut dels esportistes més grans en la història de l'esport espanyol

Mor Manolo Santana, primer tenista espanyol a guanyar un Grand Slam

L'extenista Manolo Santana ha mort aquest dissabte a Marbella amb 83 anys, segons ha informat l'Obert de Tenis Mutua Madrid, torneig del qual era president d'honor.

Santana, llegenda del tenis espanyol amb quatre títols del Grand Slam entre els seus principals mèrits en un llarg historial (dos Roland Garros, un Obert dels Estats Units i un Wimbledon), arrossegava una salut delicada i les seues aparicions públiques eren cada vegada menors.

Manolo Santana, nascut a Madrid el 10 de maig de 1938, va ser l'autèntic inductor del tenis a Espanya després de guanyar el seu primer Roland Garros el 1961 enmig del domini dels jugadors dels Estats Units i d'Austràlia.

Va popularitzar un esport inicialment catalogat d'elitista i el va instaurar a Espanya, on va crear escola. Homes com Manolo Orantes, Andrés Gimeno, Joan Gisbert o José Higueras van anar engrandint el trajecte inicialment obert per Santana i que ha acabat per convertir-se en una de les modalitats que més èxits ha proporcionat a la història de l'esport espanyol.

Santana acumula entre els seus èxits 72 títols: el que més en tenia d'Espanya fins a la irrupció de Rafael Nadal. Als quatre Grand Slams que sobreïxen entre els seus mèrits s'afig l'or obtingut en els Jocs Olímpics de Mèxic, a pesar que el tenis formava part del programa, però com a exhibició.

Després de deixar l'esport professional en actiu va exercir d'entrenador i sempre se li va veure en tornejos. Va ser capità de l'equip espanyol de Copa Davis, un torneig que no va arribar a guanyar com a jugador i va dirigir la selecció durant nou anys en dues etapes.

Inclòs al Saló de la Fama del Tenis Internacional, en la seua última etapa va assumir la direcció del torneig Masters de Madrid i, posteriorment, va ser nomenat president d'honor del Mutua Madrid Open.

També et pot interessar