Mor l'escalador valencià Carlos Tudela a Benasc

Considerat un referent en l'alpinisme valencià, es va esvarar quan havia finalitzat d'escalar la cresta de Bardamina d'Osca

Carlos Tudela
Carlos Tudela / Club Integral de Muntanya

Carlos Tudela, un referent en l'escalada i alpinisme valencià, va faltar ahir diumenge, en despenyar-se des d'una altura de 300 metres quan acabava de finalitzar l'escalada de la Cresta Bardamina, de Benasc (Osca). Tudela, de 62 anys, és considerat com un dels millors escaladors valencians. Vivia des de feia temps a Benasc i ahir, quan ja havia finalitzat l'escalada i s'havia descordat en companyia de la seua dona Rosa Leal (també escaladora), el despreniment d'una pedra va provocar l'esvarada i la caiguda mortal pel desnivell. 

"Ha sigut un cas fortuït, perquè ell era molt bon escalador" comenta Carlos Ferris, president de la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV), qui remarca que Tudela es pot qualificar com una de "les deu persones d'escalada a la Comunitat que destaquen, tant per la dificultat com per la tècnica". "Ell era una persona de les més qualificades. Amb 62 anys estava molt fort i ben entrenat, i practicava escalada, alpinisme i esquí de muntanya des dels 18 anys", afegeix Ferris. "Era una persona que quan es prenia alguna cosa seriosament podies confiar en ell, una persona molt segura. Estudiava molt el que tenia en projecte, bé una expedició o obrir una via... i confiar amb ell tant tècnicament com a persona. Sempre molt segur des del punt de vista tècnic".

Tudela en el grup d'escaladors valencians que va fer el cim de Gasherbrum en el Karakorum (el Pakistan) en 1999 / C9

Tudela va destacar com a divulgador dels esports de muntanya, ja que va escriure llibres d'escalada per a propiciar l'activitat esportiva en els llocs més assenyalats, va obrir vies de dificultat a la Comunitat Valenciana com a Xulilla, Montanejos, el Puigcampana... i va participar en nombroses expedicions internacionals, com l'escalada del Khan Tengri. 

També et pot interessar

stats