Kiptum perd el rècord de mitja marató que va fer a València

A l'atleta l'han sancionat per dopatge i perd la marca de 58:18

Abraham Kiptum, en la Mitja Marató de València del 2018
Abraham Kiptum, en la Mitja Marató de València del 2018 / Fundació Trinidad Alfonso

Abraham Kiptum, que aconseguí el rècord de mitja marató a València en 2018, amb 58:18, ha perdut la marca en quedar sancionat per dopatge. A l'atleta, que ja havia quedat suspés cautelarment per sospita de dopatge, finalment l'ha sancionat l'Athletics Integrity Unit (AIU). L'associació l'ha sancionat a quatre anys sense poder competir i, a més, l'ha desposseït de totes les marques i resultats obtinguts des del 13 d'octubre de 2018, sanció en què s'inclou la marca amb que guanyà la Mitja Marató de València l'any passat (28 d'octubre de 2018), amb què va aconseguir el rècord del món en aquell moment (en estos moments la millor marca la va fer Geoffrey Kamworor al setembre, en la Mitja Marató de Copenhaguen, amb un temps de 58:01).

Al kenyà ja el van suspendre provisionalment a l'abril, per un resultat anòmal en el passaport biològic. De fet, a conseqüència d'aquesta sanció, no va participar en la Marató de Londres. Ara, amb la suspensió ja definitiva, no podrà participar en cap prova esportiva fins al 28 d'abril de 2023.

Per a Juan Botella, gerent de la SE Correcaminos, organitzadora de la prova, "ja no és el guanyador de la Mitja Marató de València de 2018. Nosaltres tenim una línia clara de suport a l'esport net i, si un atleta es dopa, trenca la igualtat d'oportunitats i queden encimbellats atletes als qui no els correspon". A més, ha anunciat que enguany tenen un acord amb la AIU per a fer anàlisi antidopatge també fora dels dies de la prova.

La Fundació Trinidad Alfonso (fundació coorganitzadora) ha emés un comunicat on remarca que Kiptum "no va donar positiu en els controls antidopatge després de córrer a València" però, vistes les anàlisis fetes per l'AIU, reclamarà a l'atleta "les quantitats pagades per la consecució del rècord del món", alhora que l'organització "rebutja de manera rotunda qualsevol forma de dopatge i dona suport a l'eliminació immediata de la marca que va obtindre l'atleta".

També et pot interessar

stats