Es compleixen 50 anys del segrest i assassinat d'onze israelians a Munic 72

L'acte terrorista va ser perpetrat pel grup palestí Setembre Negre

Cinquanta anys del segrest i assassinat d'onze israelians per part de Setembre Negre

Tal dia com hui de fa cinquanta anys s'escrivia una de les pàgines més negres de la història dels Jocs Olímpics. Al 1972, a Munic, un grup terrorista palestí segrestava i matava onze membres de la delegació israeliana en un assalt a la vila olímpica. 

Havien de ser els Jocs de la reconciliació d'Alemanya. En els de Berlín, al 36, encara estava Hitler i, en aquesta ocasió es pretenia que tot fora diferent. Havien de ser "els jocs alegres" i les mesures de seguretat anaven en consonància amb aquest lema.

Ningú s'havia imaginat que huit membres del grup terrorista Setembre Negre entrarien a la Vila Olímpica fent-se passar per atletes per a segrestar onze esportistes i tècnics israelians als quals, posteriorment, van matar.

Només unes hores abans Mark Spitz havia protagonitzat una fita històrica, guanyant set ors i trencant tots els rècords mundials. Però la celebració no va ser l'esperada. Spitz era jueu i temien que també fora objectiu dels terroristes.

"Ens van clavar a mi i al meu entrenador en un cotxe amb un conductor i un policia amb pistola. Em van dir que em gitara en el seient de darrere i que em posara una manta per damunt i així vam anar fins a l'aeroport, on vam agafar un avió a Londres".

Spitz mai oblidarà el que va viure a Munic.

"Va ser una tragèdia terrible, no només per als atletes sinó també per al moviment olímpic i per a les famílies en particular".

Una tragèdia que va mostrar tot el contrari del que representa hui dia l'esperit olímpic.

També et pot interessar

stats