La llei que impedia jugar a pilota valenciana

El Dia de la Pilota commemora la derogació d'aquesta prohibició que va estar vigent des del segle XIV fins a 1991.

VÍDEO | Torna la pilota valenciana, però sense públic als trinquets
Una partida de pilota a un trinquet valencià
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de setembre 2020 - 13:10 Actualitzat: 16 de setembre 2021 - 12:43

La tercera setmana de setembre celebrem el Dia de la Pilota Valenciana, que commemora la derogació d'una llei que des del segle XIV impedia jugar a pilota als trinquets i els carrers valencians. Encara que aquesta llei mai es va aplicar, la norma va existir fins al 1991, quan l'alcaldessa de València, Clementina Ródenas, en va alçar la prohibició.

Bando del 14 de juny de 1991 que alçava la prohibició de jugar a pilota valenciana
Bando del 14 de juny de 1991 que alçava la prohibició de jugar a pilota valenciana

La memòria del Genovés marca el Dia de la Pilota

La 30a edició del Dia de la Pilota ha donat el tret d'eixida amb la presentació de tots els actes, que es faran al llarg d'onze dies. Un dels més destacats és el lliurament dels premis anuals, que ha tingut lloc al complex La Petxina de València. La Federació de Pilota ha concedit de manera pòstuma el màxim guardó, el Premi Manuel Tarancón, a Paco Cabanes, el Genovés, que va morir el 31 de juliol. Els fills, José, Genovés II, i Paco han arreplegat el guardó.

La memòria del Genovés ha estat i estarà molt present. De fet en tots els parlaments s'ha destacat la importància que Paco ha tingut per a aquest esport.

Entre tots els guardons també cal destacar els premis als millors pilotaris de la temporada: Puchol II, en escala i corda, i Tonet IV i Victoria Díez, en raspall.

Fins al dissabte 25 se succeiran els actes commemoratius de Dia de la Pilota, entre altres la final de la Supercopa de galotxa, que la televisió d'À Punt emetrà en directe aquest dissabte i que jugaran els equips de Quart de les Valls i de Montserrat al carrer de Borbotó.

Per sempre, Genovés

Aprofitem aquesta fita per a rescatar aquesta documental que homenatja a la figura i trajectòria professional del pilotari Paco Cabanes 'El Genovés'. El seu naixement com a llegenda de l'esport autòcton valencià, amb imatges del seu poble natal i testimonis de veïns, pilotaris, trinqueters, familiars, amics i aficionats, en general, de la pilota valenciana.

També et pot interessar

stats