El Vila-real somia amb el primer títol en la competició talismà d’Emery

Els groguets tornen a l’Europa League en el pitjor moment amb l’objectiu d’arribar lluny en una competició que esperen que siga un impuls per a redreçar el rumb.

Alcácer, Samu i Yéremi celebren un gol
Alcácer, Samu i Yéremi celebren un gol / @UEFAcom_es

El Vila-real reprén aquest dijous la participació en l’Europa League amb el primer partit de la fase d’eliminatòries, concretament, l’anada dels setzens de final contra el Salzburg al Red Bull Arena. L’equip d’Unai Emery afronta el duel entre la il·lusió d’aconseguir el primer títol de la història del club i l’obligació de fer un bon paper per a no tancar l’any amb regust amarg.

El retorn a Europa no arriba en el millor moment de la temporada per als groguets, envoltats de dubtes després de ser eliminats en quarts de la Copa del Rei pel Llevant i no guanyar en Lliga des del 8 de gener. Això els ha portat a perdre el quart lloc a la classificació i a veure com el seté se li acosta a només tres punts.

El tècnic basc recupera Manu Trigueros, Yéremi Pino i Étienne Capoue i Samu Chukwueze, però manté les baixes d’Alberto Moreno, Vicente Iborra, Mario Gaspar i Francis Coquelin. El partit es podrà seguir en la ràdio d'À Punt, en el programa Des de la banda, a les 21:00 hores, amb la narració de Xavi Rubert i els comentaris de Xavi Valls i Jorge López.

Rècords en la competició

El Vila-real és l’equip que més partits ha jugat en la història de l’Europa League (81) i curiosament, s’enfronta al segon equip en el rànquing, el Salzburg (73). A més, els groguets lideren la llista d’equips amb més victòries en la competició, amb 43, una més que el Sevilla.

L’objectiu en aquesta edició és trencar el sostre del club en la competició, les semifinals. Els groguets han jugat fins a tres vegades la penúltima ronda (2003-2004, 2010-2011 i 2015-2016). València, Porto i Liverpool els van apartar de la primera final. En els últims nou anys, només han guanyat el títol equips espanyols i anglesos: Sevilla (4), Atlètic de Madrid (2), Chelsea (2) i Manchester United (1).

L’idil·li d’Emery

Precisament Emery és un dels responsables del regnat del Sevilla en la competició, amb sis títols en els últims quinze anys. El d’Hondarribia és l’entrenador amb més títols de l’Europa League, fruit dels tres que va guanyar consecutivament amb el Sevilla entre 2014 i 2016.

El Vila-real espera que això els ajude a guanyar el primer títol de la seua història, ja que fins ara tenen el sostre en les semifinals, tant en l’Europa League com en la Copa del Rei. A més, guanyar-lo suposaria la classificació directa per a la propera edició de la Champions League, una possibilitat molt llunyana actualment en la Lliga.

Un vell conegut

El rival, el Red Bull Salzburg, és un vell conegut del submarí, ja que s’han enfrontat quatre vegades en aquesta mateixa competició. La primera va ser en la fase de grups de la temporada 2009-2010 i es va saldar amb dues derrotes. Els austríacs van guanyar 2-0 a casa i 1-3 a domicili.

El precedent següent el trobem ara fa sis anys, en la mateixa ronda de l’Europa League que l’actual, els setzens de final. En aquella ocasió els groguets van guanyar tant en l’anada a la Ceràmica (2-1) com en la tornada a Àustria (1-3) i es van classificar per als huitens. El duel d’aquest any servirà per a decantar la balança a favor d’un dels dos equips.

També et pot interessar

stats