El València abandona el Carranza durant quinze minuts per insults racistes

Diakhaby abandona el camp juntament amb Gabriel Paulista i José Luis Gayà
Diakhaby abandona el camp juntament amb Gabriel Paulista i José Luis Gayà / Román Ríos (Efe)

Minut 32 de partit al Carranza entre el Cadis i el València quan els jugadors blanc-i-negres han abandonat el partit per un presumpte insult racista de Juan Cala, jugador de l'equip andalús, al defensa francés Mouctar Diakhaby.

Després d'uns minuts amb tots els jugadors als vestidors, el partit s'ha représ amb aparent normalitat encara que Diakhaby ha sigut substituït abans de la represa per Hugo Guillamón. El València ha condemnat els fets en Twitter.

Les primeres informacions apunten que Cala assegura als seus companys que no ha insultat el jugador francés del València. Tot i això, el futbolista del Cadis s'ha quedat a la banqueta en el descans del duel perquè es trobava en estat de xoc. L'àrbitre del partit, David Medié Jiménez, tampoc no ha sentit i l'equip de Gracia ha decidit tornar al camp per por que els donaren el partit per perdut. El mateix Diakhaby ha demanat als seus companys que tornaren al camp.

"Negre de merda" ha sigut l'insult de Cala, segons Diakhaby

Segons recull l'acta, Diakhaby s'ha dirigit a l'àrbitre per a traslladar-li que Cala li ha dit "negre de merda". Medié Jiménez explica que ni ell ni el seu equip arbitral han pogut sentir els insults i que ha parat el partit perquè els jugadors del València han decidit abandonar el camp.

València CF: "Hui s'ha perdut el respecte i l'esperit del futbol i l'esport"

El València assegura en un comunicat que Diakhaby s'ha convertit en una altra víctima del racisme en el futbol i que després de patir un intolerable insult racista, encara ha vist la targeta groga per protestar. El club es mostra orgullós del suport dels companys al futbolista francés en la decisió d'abandonar en bloc el terreny de joc. En canvi, no entén que no s'haja pres cap decisió després de l'acció i aclareix que "en cap moment insta els jugadors a tornar a la gespa". I continua: "L'àrbitre trasllada als jugadors les potencials conseqüències de no tornar al terreny de joc. Els jugadors, forçats a jugar sota amenaça de penalització, decideixen tornar al terreny de joc". El València ha manifestat el seu total suport a Diakhaby i un enèrgic rebuig al racisme, en el que per al club és un dia trist per a l'esport. "El que hui hem perdut no és un partit, hui s'ha perdut el respecte i l'esperit del futbol i l'esport", conclou el comunicat.

L'RFEF desmenteix la versió del València

La Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha desmentit la versió del València sobre la conversa de l'àrbitre amb els seus jugadors i les conseqüències de no tornar al terreny de joc per a reprendre el partit.

"En cap moment l'àrbitre de l’enfrontament, el Sr. David Medié Jiménez, ha tingut cap conversa al respecte, i han sigut testimoni de totes les converses mantingudes els delegats de tots dos clubs, el Sr. David Rangel (València CF) i el Sr. Salvador Chirino (Cadis CF), així com el delegat de partit, el Sr. Fidel Valle Gil", ha assenyalat la Federació en un comunicat.

I la Liga defén el València

Resposta del Cadis

El Cadis ha emés un comunicat en què es mostra en contra de qualsevol situació de racisme o xenofòbia. A més, el club assegura que treballa per a la seua erradicació i que està a favor que tots els autors d'aquests delictes reben la sanció corresponent. També han assegurat que no dubten de l'honestedat de tots els integrants de la seua plantilla, que segons expliquen sempre han tingut "una actitud exemplar en tots els partits que s'han disputat".

Possible sanció a Cala

El comentarista arbitral d'À Punt, César Escribano, ha assegurat que a Cala li podria caure una sanció d'inhabilitació entre dos i cinc anys, sempre que es demostre que el jugador del Cadis ha insultat Diakhaby.

Precedents

Aquesta és la primera vegada que s'atura un partit de futbol a Espanya durant tant de temps per insults racistes. Ara bé, aquest tipus d'episodis han sigut més freqüents del que tots desitjaríem en els últims anys. Fa cinc anys es va parar durant un minut el partit de Lliga que es disputava a El Molinón entre l'Sporting de Gijón i l'Athletic Club per càntics contra Iñaki Williams, fet pel qual el club asturià va rebre una multa de 18.000 euros. El 2014 un espectador del camp del Vila-real li llançà un plàtan al brasiler del Barça Dani Alves, que se'l va acabar menjant. L'acció li va costar una multa de 12.000 euros al club, que va optar per tancar durant un partit la graderia conflictiva i va col·locar una pancarta amb el lema "No al racisme". El 2006, Samuel Eto'o va amenaçar d'abandonar La Romareda després de sentir insults racistes provinents de la graderia.

I la resta d'Europa no és aliena a aquesta xacra. De fet, el passat mes de desembre es va suspendre un partit de la Champions entre el París Saint-Germain i l'Istanbul Basaksehir perquè el quart àrbitre es va referir a un jugador de l'equip turc com "el negre".

També et pot interessar

stats