Així ha sigut el pas d'Espanya pels mundials

Fins a la victòria de 2010, la selecció només havia pogut ser quarta en Brasil 1950

Casillas alça la Copa del Món a Sud-àfrica 2010
Casillas alça la Copa del Món en Sud-àfrica 2010

La selecció espanyola ha disputat un total de quinze campionats del món des que es va disputar el primer l'any 1930. A Qatar jugarà la dotzena consecutiva i tractarà de tornar a emportar-se un ceptre que no va aconseguir fins a 2010, malgrat ser un país capdavanter en competicions internacionals en l'àmbit de clubs.

Per això, volem fer un repàs a totes les participacions de la selecció en els mundials de futbol.

  • Uruguai 1930

La selecció no va participar, ja que va decidir no inscriure's per motius polítics.

  • Itàlia 1934

El combinat espanyol, amb Ricardo Zamora com a gran estrela, va arribar a quarts de final d'un torneig on els va tocar l'amfitriona. Allà Itàlia va superar Espanya amb una actuació arbitral prou dubtosa tant en el primer partit, que va acabar en empat, com en el de desempat que va finalitzar amb victòria italiana per 1-0.

  • França 1938

Espanya no va participar en el torneig per la Guerra Civil.

  • Brasil 1950

La selecció es va classificar per a la fase final, jugada en un grup de quatre, gràcies a una gran primera ronda, on va guanyar els tres partits disputats davant Anglaterra, Xile i els Estats Units.

En la fase final només va sumar un punt contra Uruguai i va finalitzar en la quarta posició, millor resultat fins a la victòria de 2010.

Partit Espanya-Xile del Mundial de Brasil 1950
Partit Espanya-Xile del Mundial de Brasil 1950 / Popperfoto
  • Suïssa 1954

Espanya no s'hi va classificar per la mà innocent d'un xiquet que va traure el paper de Turquia, després d'una eliminatòria que va finalitzar amb tres empats: de local, de visitant i en camp neutral a Itàlia.

  • Suècia 1958

La selecció tampoc es va classificar per segona vegada consecutiva després de no eixir en el sorteig per a la repesca entre els combinats que havien quedat segons en el seu grup.

  • Xile 1962

Espanya no va superar la fase de grups després de perdre contra Brasil, Txecoslovàquia i guanyar contra Mèxic.

  • Anglaterra 1966

Novament dues derrotes contra l'Argentina i Alemanya Federal van evitar que la selecció passara la fase de grups. La victòria contra Suïssa en el segon partit va servir per a fer somiar un equip que comptava amb Luis Suárez, Gento, Iribar o Amancio en files.

  • Mèxic 1970

No s'hi va classificar. Bèlgica va accedir en lloc del combinat espanyol.

  • Alemanya Occidental 1974

L'última vegada que Espanya no es va classificar per a la Copa del Món va ser en el 1974 després de caure en el desempat contra Iugoslàvia.

  • Argentina 1978

Amb Santillana i Pirri de capità i Kubala d'entrenador, la selecció va caure una vegada més en la primera fase després de quedar tercera de grup amb una victòria sobre Suècia, un empat amb Brasil i una derrota amb Àustria.

  • Espanya 1982

El Mundial de 1982 va veure com s'ampliaven els participants de 16 a 24, i Espanya tenia l'oportunitat perfecta per a fer un bon resultat. No obstant això, la fortuna tampoc es va aliar amb els Juanito, Santillana o Quini, i van caure en la segona ronda en un grup en què estaven amb Alemanya Federal i Anglaterra. El resultat final va ser de dotzena.

Cartell del Mundial d'Espanya 82 amb Naranjito
Cartell del Mundial d'Espanya 82 amb Naranjito
  • Mèxic 1986

El Mundial amb la imatge més icònica, la de la mà de Déu de Maradona, va finalitzar amb Espanya eliminada en quarts de final per Bèlgica després d'una tanda de penals. Abans, els de Miguel Muñoz havien sigut segons en un grup amb Brasil, Algèria i Irlanda del Nord, i havien superat Dinamarca en huitens per un contundent 5 a 1 amb quatre gols de Butragueño.

  • Itàlia 1990

Iugoslàvia va ser massa selecció en huitens de final i va derrotar l'Espanya de Butragueño i Salinas per 2 a 1. En la primera fase un empat contra Uruguai i dues victòries contra Corea del Sud i Bèlgica va fer que hi continuaren jugant un partit més.

  • Estats Units 1994

Espanya va caure en quarts de final contra Itàlia en un gran partit del combinat espanyol. Molt recordadada va ser la colzada de Tassotti a Luis Enrique, actual seleccionador espanyol, que va quedar sense sanció per al jugador italià que, a la fi, quedaria subcampió del món. Espanya havia arribat a quarts sense perdre cap partit amb dos empats i dues victòries. La de huitens per 3-0 contra Suïssa.

Imatge de la colzada de Tassotti a Luis Enrique
Imatge de la colzada de Tassotti a Luis Enrique
  • França 1998

El Mundial de França va ser el primer amb 32 seleccions. Una competició en què Espanya estava enquadrada en un grup relativament fàcil, amb Nigèria, Paraguai i Bulgària, però que no va poder superar i va finalitzar en tercera posició després d'una derrota contra Nigèria, un empat sense gols contra els llatinoamericans i una victòria contra Bulgària.

  • Corea i Japó 2002

Molt cruel va ser l'eliminació d'Espanya del Mundial de Corea i el Japó. La selecció arribava com una de les favorites, encara que sense ser la principal candidata. La seua participació va ser immaculada en la fase de grups amb tres victòries. Més complicats van ser els huitens de final amb una victòria en els penals sobre Irlanda. Però la derrota va ser contra Corea del Sud, una vegada més en quarts de final. L'àrbitre va anul·lar un gol clar de Rubén Baraja perquè assegurava que la pilota de Joaquín havia eixit per la línia de fons. A la fi, els penals van tombar el combinat de Camacho.

  • Alemanya 2006

El francés Zinedine Zidane va ser el gran botxí d'Espanya en el Mundial del 2006. Els francesos derrotaren Espanya per 3-1 amb un gol del jugador del Reial Madrid, i de Ribery i Vieira abans. En la fase de grups, Espanya havia tornat a posicionar-se com una de les favorites en guanyar els tres enfrontaments que havia tingut contra Ucraïna, Tunísia i l'Aràbia Saudita.

  • Sud-àfrica 2010

El gran èxit de la selecció espanyola en tota la seua història va arribar l'any 2010. Molt present està el gol d'Iniesta en el col·lectiu nacional que va fer campiona a Espanya per primera vegada en un Mundial de Futbol. La derrota en el primer partit contra Suïssa havia fet saltar totes les alarmes, però una gran defensa i control de la pilota van permetre al combinat de Vicente del Bosque anar passant fases fins al definitiu partit contra els Països Baixos.

Casillas alça la Copa del Món al Mundial de Sud-àfrica 2010
Casillas alça la Copa del Món al Mundial de Sud-àfrica 2010
  • Brasil 2014

Països Baixos va prendre la revenja de l'anterior torneig i va derrotar en el debut a Espanya per un contundent 5-1. En el segon, Xile també va ser més efectiva i amb un 2-0 va deixar eliminada Espanya que va jugar un intranscendent tercer partit de la primera fase contra l'Austràlia a qui va guanyar per 3-0.

  • Rússia 2018

L'últim Mundial, el de Rússia 2018, va tornar a suposar un fracàs per a la selecció. Després de passar la fase de grups en un grup amb Portugal, el Marroc i l'Iran; els huitens de final van ser contra l'amfitriona a qui no va poder superar en els 90 minuts i amb qui va caure en els penals.

També et pot interessar

stats