Primeres sancions per càntics discriminatoris al Mundial

La FIFA vol erradicar els insults, l'homofòbia i qualsevol tipus de discriminació dins dels estadis.

Aficionats de la selecció mexicana de futbol
Aficionats de la selecció mexicana de futbol / Mario Guzmán (Efe)

El màxim organisme gestor del futbol mundial ha obert un expedient disciplinari a la Federació mexicana per uns suposats càntics homòfobs dels seus aficionats cap al porter alemany Neuer durant el partit que enfrontà les seleccions de Mèxic i Alemanya.

El president de la FIFA, Gianni Infantino, ha advertit que els àrbitres podran parar, suspendre momentàniament o, fins i tot, concloure un partit si detecten qualsevol mostra de discriminació, siga del tipus que siga.

La situació del col·lectiu LGTB a Rússia

Zarina Stone treballa de Drag Queen en un dels nombrosos locals d'ambient que hi ha a Sant Petersburg. Aquesta ciutat està considerada la capital gai de Rússia, però la comunitat LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals) no està molt tolerada, ni tan sols ací. "Vivim a Rússia. Açò és Rússia i no hi podem fer res. La nostra mentalitat no es pot canviar definitivament petant els dits", es lamenta Zarina.

Des del 2013 a Rússia una llei imposa multes a qui mostre en públic la seua condició sexual. Al país que centra l'atenció de milions de mirades de tot el món es permet que la bandera de l'arc de Sant Martí onege als estadis, durant la gran festa del futbol.

Jonny Dzhibladze és el responsable per al control de la discriminació de Coming Out, un grup local d'activistes LGTB. "És molt probable que els aficionats, els jugadors i tots els que ens fan costat no hi vegen res roín. Segurament, serà així perquè hi haurà una imatge ideal i apropiada per a tot el món. Normalment, les autoritats lluiten per a amagar les situacions discriminatòries", afig Jonny.

Els activistes LGTB no tenen l'esperança que les coses milloren quan passe el Mundial ja que s'enfronten a una dura oposició dins del mateix govern. Vitaly Milonov, diputat de la Duma, la cambra baixa de la Federació Russa, representa el sector més conservador del govern que presideix Putin. "Vull recordar-los que, per molta pressió política que facen, la seua horrible forma de ser està condemnada arreu del món. No és normal i no tenen dret a propagar el seu horror", adverteix Milonov.

Tot i la sensació d'obertura que un esdeveniment tan global com ara el Mundial puga donar, el ben cert és que una llei aprovada recentment prohibeix qualsevol tipus de protesta durant la disputa de la Copa del Món. Aquest fet dificulta molt crear, ara com ara, una consciència global sobre la situació del col·lectiu LGTB a Rússia.

També et pot interessar