Primera vaga en el futbol femení

Les jugadores de la Lliga Primera Iberdrola protesten per la falta d'acord en el conveni col·lectiu que els equipara als jugadors.

Jugadores de la Lliga Iberdrola convocades per l'Associació de Futbolistes Espanyols
Jugadores de la Lliga Iberdrola convocades per l'Associació de Futbolistes Espanyols

Les futbolistes de la Lliga Iberdrola han anunciat la convocatòria d'una vaga indefinida, la primera en la competició femenina. Les vora 200 jugadores de 16 clubs de Primera Divisió, convocades aquesta vesprada a Madrid per l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), han adoptat per majoria esta decisió, com a mesura de protesta pel bloqueig en la negociació amb la patronal del seu primer conveni col·lectiu. Les esportistes demanen tindre els mateixos drets que els jugadors, però les postures de les parts continuen allunyades després d'un any de converses. Entre les reclamacions figuren un salari mínim anual o el dret a tindre vacances.

La negociació entre l'Associació de Clubs de Futbol Femení i els sindicats UGT, Futbolistes ON i AFE s'iniciaren l'octubre de l'any passat. Segons les convocants, l'Associació de Clubs de Futbol Femení els ofereix una jornada mínima de 20 hores setmanals, una parcialitat del 50% i 16.000 euros bruts a l'any, mentre que elles exigeixen una parcialitat del 75% i 30 hores setmanals perquè, segons diuen, són futbolistes el cent per cent del seu temps. Les jugadores reclamen, a més, protecció en cas d'incapacitat o lesió, o la implantació d'un protocol en cas de maternitat, entre d'altres.

La data d'inici de la vaga encara no s'ha decidit. Es descarta, per problemes de terminis legals, que comence aquest cap de setmana, en la setena jornada de Lliga. El futbol espanyol s'enfronta així a la sisena vaga, després de les cinc de la competició masculina.

També et pot interessar

stats