Així és el nou format de Champions que s'implantarà en la temporada 2024-2025

Jugaran 36 equips pels 32 que estaven jugant fins ara

Imatge prèvia a un partit de Champions League
Imatge prèvia a un partit de Champions League

La nova Champions League a partir de la temporada 2024-2025 tindrà una fase inicial de lliga amb 8 partits i no aplicarà el criteri del coeficient de clubs per a assignar dues de les quatre places addicionals que tindrà la competició, en augmentar de 32 a 36 els equips participants.

El Comité Executiu de la UEFA reunit aquest dimarts a Viena ha adoptat les dues mesures, "després d'una exhaustiva consulta amb les parts interessades", en què ha aprovat el format final i la llista d'accés a les competicions europees de clubs a partir de la temporada 2024/25, després de la decisió d'introduir l'anomenat sistema suís.

Les principals modificacions aprovades es refereixen a la reducció de 10 a 8 partits en la fase de lliga i al canvi de criteris per a l'assignació de dues de les quatre places addicionals, tot eliminant l'accés basat en el coeficient dels clubs, com havien sol·licitat les lligues i els aficionats.

La UEFA ha explicat que els huit partits de la fase de grups es jugaran en les deu setmanes europees previstes i tant la Lliga de Campions com l'Europa League i la Conference League gaudiran d'una setmana d'exclusivitat en el calendari.

Les quatre places addicionals creades per l'augment de 32 a 36 equips s'assignaran de la següent manera:

- Una plaça s'atorgarà al club classificat en tercer lloc en el campionat de la federació en cinquena posició en el rànquing de federacions nacionals de la UEFA.

- S'atorgarà una plaça a un campió nacional ampliant de quatre a cinc el nombre de clubs que es classifiquen a través de l'anomenada ruta dels campions.

- Les dues últimes places seran per a les federacions amb el millor rendiment col·lectiu dels seus clubs en la temporada anterior (nombre total de punts obtinguts dividit pel nombre de clubs participants). Les dues federacions obtindran una plaça per al club millor classificat en la lliga nacional per darrere de les posicions de la Champions League. Per exemple, al final de la temporada actual les dues federacions que afigen un club a la Lliga de Campions, basant-se en el rendiment col·lectiu dels seus clubs, serien Anglaterra i Països Baixos.

A més, el Comité Executiu de la UEFA ha confirmat una vegada més que tots els partits anteriors a la final continuaran jugant-se entre setmana, reconeixent la importància del calendari nacional de partits en tot Europa.

La UEFA ha assenyalat que en augmentar a 36 el nombre total d'equips, el canvi més gran serà la transformació de la tradicional fase de grups en una única fase de lliga que incloga tots els equips participants.

Cada club tindrà garantit un mínim de 8 partits de la fase de lliga contra 8 rivals diferents (quatre a casa i quatre fora) en lloc dels sis partits anteriors contra tres equips, jugats a casa i fora.

Els huit primers equips de la lliga es classificaran automàticament per a la fase d'eliminatòries, mentre que els que queden entre el nové i el vint-i-quatré lloc disputaran una eliminatòria a doble partit per a assegurar-se passar als huitens de final de la competició.

Canvis de format similars s'aplicaran també a l'Europa League (8 partits en la fase de lliga) i a la Conference League (6 partits en la fase de lliga). Les dues inclouran també 36 equips en la fase de lliga.

També et pot interessar

stats