Mor O Rei Pelé

El mite brasiler ha faltat als 82 anys a l'hospital de Sao Paulo on estava ingressat des de feia tres setmanes

Pelé amb tres copes del món
Pelé amb tres copes del món

O Rei Pelé ha jugat el seu últim partit. Llegenda infinita del futbol, el Brasil plora la mort d'Edson Arantes do Nascimento, després que el seu estat de salut haguera empitjorat arran del càncer de còlon que patia, agreujat per la covid-19.

Tenia 82 anys i un carisma a l'altura del seu virtuosisme per a jugar a futbol. El Santos va ser el club del seu cor i va portar la selecció del Brasil a guanyar tres campionats del món.

Edson Arantes do Nascimento, el nom del mític davanter, ja era un mite en vida. És l'únic jugador que va guanyar la Copa del Món de futbol tres vegades i va anotar un rècord mundial de 1.281 gols en 1.366 partits. Per aquests èxits, Pelé va ser escollit per la FIFA com el millor jugador del segle XX, mentre que el Comité Olímpic Internacional (COI) el va nomenar millor esportista del segle, en una votació feta pels comités nacionals el 1999.

Nascut el 23 d'octubre del 1940 en el xicotet poble de Tres Corações, a Minas Gerais, Pelé va aprendre el joc de son pare, un jugador semiprofessional que va veure truncada una prometedora carrera per una lesió al genoll.

Pelé va arribar al Santos als 15 anys i va convertir el xicotet club en un dels noms més famosos del futbol. Durant un brillant període de díhuit anys en el club, va guanyar tots els honors en el futbol brasiler, així com dues Copes Libertadores, l'equivalent sud-americà de la Lliga de Campions, i dues Copes Intercontinentals, el torneig anual que se celebra entre els millors equips d'Europa i Amèrica del Sud.

El seu talent ràpid li va valdre ser triat per a la selecció del Brasil que es dirigia a la Copa del Món del 1958 a Suècia, encara que un psicòleg de l'equip va qualificar el jove de dèsset anys d'"òbviament infantil" i va desaconsellar jugar amb ell. Pelé va anotar un hat-trick en la meitat de la semifinal contra França i altres dos gols en la final contra l'equip amfitrió suec. Això va ajudar el Brasil a aconseguir el seu primer campionat.

Les lesions el van mantindre fora de tots els partits de la Copa del 1962, llevat de dos, que va guanyar el Brasil. En el torneig del 1970 a Mèxic, un Pelé de 29 anys, ja completament madur, va guanyar el títol per tercera vegada amb un equip del Brasil que incloïa altres estreles, com Carlos Alberto Torres i Tostão, i és considerat per molts com el millor equip. 

Pelé es va retirar inicialment el 1974, però després de descobrir que les inversions desencertades l'havien deixat arruïnat, va acceptar una oferta a l'any següent per a jugar en la naixent Lliga de Futbol de l'Amèrica del Nord per la sorprenent suma al voltant d'un milió de dòlars a l'any. Es va retirar el 1977 i es va convertir en un ambaixador mundial del futbol.

El carisma de Pelé va enlluernar fins i tot els novaiorquesos empedreïts. Es va tractar amb celebritats i una vegada al famós club nocturn Studio 54 va compartir taula amb Mick Jagger, Rod Stewart i Andy Warhol, que va nomenar Pelé com l'excepció a la seua afirmació que tots tindrien quinze minuts de fama.

També et pot interessar

stats