L'última promoció de l'Elx a Segona A

L'Elx disputa l'eliminatòria d'ascens a la Segona A. L'última va ser fa 19 anys i van aconseguir tornar a la categoria de plata.

Onze de l'Elx en la temporada de l'ascens, amb jugadors com ara Claudio Barragán i Tito Vilanova (dalt, a la dreta)

L'equip il·licità havia descendit de la Segona A, només hi havia estat una temporada, i tornava a intentar eixir de la complicada Segona B. Havia ocupat la tercera posició en la lliga regular per davant del Múrcia i a distància del campió, el Llevant, equip en el qual jugava Ferran Giner en els últims anys de la seua carrera futbolística.

Els 16 classificats per a la fase d'ascens es dividien en una lligueta per grups de quatre equips i pujava el primer de cada un d'ells. El rivals de l'Elx van ser: el Melilla, campió del grup IV, l'Universitat de las Palmas, segon del grup I, i el Burgos, quart classificat en el grup II.

El conjunt franjaverd va acabar invicte. Va empatar tres partits, dos a casa, i en va guanyar tres, dos a domicili.

Partit decisiu contra el Melilla

Tot s'havia de resoldre en l'última jornada, el dimecres 30 de juny. L'Elx visitava el camp del Melilla. L'Universitat de las Palmas mantenia opcions d'ascens, però havia de guanyar al Plantío , l'estadi del Burgos, i esperar el que fera l'Elx. L'equip canari va perdre per 2-0. L 'Elx va guanyar per la mínima en una ocasió que va aprofitar el capità Claudio Barragán. El davanter va marcar en el minut 45, gràcies a una jugada que s'inicia amb una falta que llança Tito Vilanova, qui després va ser entrenador del Barça. Bidáurrazaga la toca de cap a la frontal de l'àrea i Claudio Barragán xuta de manera encertada al fons de la porteria.

Els 200 aficionats d'Elx que es van desplaçar a Melilla van festejar el gol que els avançava en el marcador. El 0-1  de Barragán és un dels instants més recordats en la història recent del club il·licità.

Tolo Plaza, l'entrenador llegendari

En l'ascens a Segona A es manté en la memòria diversos jugadors com ara Claudio Barragán, l'argentí Armentano, un jove  Nino que amb 18 anys començava la seua carrera professional, el porter de l'Athletic Iñaki Lafuente o Tito Vilanova; però sobretot el tècnic de la Carolina, Tolo Plaza, molt admirat pels seguidors de l'Elx.

L'entrenador Juan Antonio Anquela, que va ser segon de Tolo Plaza,  ha dit d'ell  que era una bíblia oberta. Destacava pel seu tacte amb els jugadors i sabia què havia de fer en cada moment. Tolo Plaza va ser destituït la temporada següent, després de dirigir 21 partits de l'Elx en Segona A. L'any 2000 moria, amb 50 anys, a causa d'una malaltia greu. El camp de futbol del poble on va nàixer, la Carolina, a Jaén, porta el nom de Tolo Plaza. 

L'última etapa de Claudio Barragán

 

Claudio Barragán, el davanter internacional  de Manises, va jugar en Primera amb l'Elx, el Mallorca, el súper Dépor i el Salamanca. L'any següent a l'ascens, als 35 anys,  va decidir penjar les botes. I ho va fer en l'equip franjaverd,  el club en què més temporades havia jugat: cinc en una primera etapa i quatre en la segona i final. 

Tito Vilanova va ser conegut després quan va ocupar la banqueta del Barça. Com a jugador, el migcampista va estar dos anys en l'Elx. Va acabar la seua carrera esportiva en la Gramanet. L'actual director esportiu, Jorge Cordero, que exercia de migcampista, va jugar l'any de l'ascens en l'equip il·licità. El director recorda tot el que va viure, la lligueta definitiva, i afirma que va ser una enorme alegria. 

L'ascens va suposar un creixement esportiu per a l'Elx, un equip que ha estat 21 temporades en Primera Divisió, 37 en Segona A , 7 en Segona B i 19 en Tercera.

També et pot interessar

stats