L'”últim tango" a Madrid fa campió al River

El River Plate guanya 3-1 al Boca Juniors en el partit de tornada de la Copa Libertadores al Santiago Bernabéu, i s’emporta el títol amb un marcador global de 5-3. El que ha sigut l'”últim tango" a Madrid va haver d’apurar fins i tot la pròrroga per a conéixer-ne el guanyador.

Els jugadors de River Plate celebren la victòria
Els jugadors de River Plate celebren la victòria / Juan Carlos Hidalgo (Efe)
À Punt Esports
À Punt Esports @apuntesports
Olegari Gonzalo
10 de desembre 2018 - 00:19

El River Plate guanya la Copa Libertadores, no en el Monumental de Buenos Aires, sinó en el Bernabéu. El partit s'ha decidit en la segona part de la pròrroga amb un golàs de Quintero des de fora de l'àrea, i un últim gol de Pity Martínez. Abans, el Boca Juniors s'havia quedat amb deu jugadors, després que l’àrbitre expulsara Barrios en veure la segona targeta groga. Acaba així la història d'una final que ha dividit Buenos Aires, i quasi tota l’Argentina en dos bàndols, i que s'ha jugat a Espanya després de les greus agressions en el partit que s'havia d'haver jugat a El Monumental, el camp del River. A l'hora d'escriure aquesta crònica només es parlava de futbol, sense cap incident destacable. Però ara queda la celebració de la victòria per als uns, i l'oblit de la derrota per als altres, tant a Espanya com a l’Argentina. I esperem que aquesta vegada tot quede en açò, en una festa del futbol.

Quatre mil efectius de seguretat i 81.000 persones al Bernabéu

Quasi quatre mil efectius de seguretat, entre policies nacionals i vigilants privats. I 81.000 persones al Santiago Bernabéu, moltes d’elles argentins que viuen a Espanya, però també altres compatriotres que han viatjat mil quilòmetres per a veure aquest partit. I això que els preus no eren barats, entre 700 i 1.000 euros de despesa, molts diners per a aquells que viuen en un país on bona part de la població no està per a grans alegries econòmiques. Però el futbol és així, i la passió també val diners. Alguns veïns de Buenos Aires deien que passarien un Nadal més apretat per vindre a Madrid. No podien deixar a soles als seus equips de l'ànima. A la fi, més enllà del resultat, cal celebrar l'absència d'incidents a Madrid, tot i que a Buenos Aires la violència de fa dies ha deixat un ambient de ressentiment que no és gens bo. És cert que també de vergonya per a moltes persones, primer pas perquè la violència desaparega per sempre més del món del futbol.

Messi estava a la grada amb Jordi Alba i Busquets

Pel que fa al partit, la primera part ha sigut molt pobra des d'un punt de vista futbolístic. A fi de comptes, és el reflex del que hui és la lliga argentina i, molt especialment, per a aquests dos equips, que ocupen llocs subalterns en la classificació, molt lluny de la llegenda del futbol que els dos representen. La gran estrela del futbol argentí no estava al camp, sinó a la llotja. Era Messi, acompanyat dels seus companys del Barça, Jordi Alba i Sergi Busquets. Els astres naixen a l'Argentina, però se'n van a Europa. No és un fet d'ara. Maradona, que va jugar en el Boca, va viatjar a Barcelona fa ja moltes dècades per a cobrar, a pes d'or, la seua genialitat amb l'esfèric.

Els gols de Quintero i Pity Martínez, en la pròrroga

De tota manera, el Boca i el River també tenen bons jugadors. En els últims minuts de la primera part un baló llarg de Nández a Benedetto va propiciar el primer gol. En la segona part, el River ha aconseguit un gol d'eixos que s'han de marcar en les finals. Tres passades meravelloses entre els jugadors de la franja roja que van acabar als peus de Prato, que no va perdonar. A més d'això, alguna jugada discutible, un penal que va reclamar el River en una perillosa eixida del porter Andrade sobre Prato. L'àrbitre, ajudat pel VAR deia que no hi havia penal. Després ha vingut la pròrroga, i en el segon quart el River ha marcat dos gols. El primer de Quintero, i el segon de Pity Martínez, en una pròrroga en què el Boca ha jugat a la desesperada per culpa de l'expulsió de Barrios.

També et pot interessar

stats