L'Argentina guanya la Copa Amèrica i trenca una sequera de 28 anys

L'equip de Leo Messi, que suma el primer títol amb l'absoluta, ha vençut el Brasil al Maracaná amb un gol de Di María (1-0)

Leo Messi alça el trofeu de campió
Leo Messi alça el trofeu de campió / Sebastiao Moreira (Efe)

L'Argentina ha hagut d'esperar 28 anys per a celebrar un nou títol. I no ha pogut triar millor adversari ni millor escenari: l'etern rival, el Brasil, i a la seua pròpia casa, l'estadi de Maracaná, a Rio de Janeiro. Un gol d'Ángel Di Maria en la primera part ha sigut suficient per a véncer l'equip liderat per Neymar (1-0) i sumar la quinzena Copa Amèrica, fet que la situa al capdavant de la classificació històrica juntament amb l'Uruguai.

Els primers minuts del partit van ser de tanteig i tot i que el Brasil va intentar assumir el control, a penes es va acostar a la porteria defensada per Emiliano Martínez. L’Argentina, per la seua banda, creava perill amb contraatacs que buscaven la gran novetat en l’onze, Ángel Di María, que va aprofitar que la defensa brasilera estava més pendent de Leo Messi.

Just en un contraatac va arribar el primer gol, en el minut 22. Una passada llarga de l’exvalencianista Rodrigo de Paul la va aprofitar Di María per a superar per alt Ederson, que es va quedar a mitja eixida. El Brasil tenia la pilota però eren els argentins els que disposaven de les millors ocasions i amb l'1-0 es va arribar al descans

L’entrada de Firmino en la represa va donar més clarividència en atac als brasilers, que tot i això van veure com els anul·laven un gol per fora de joc i Martínez salvava una altra gran ocasió. L’Argentina va optar per reforçar la parcel·la defensiva en una aposta per mantindré l’avantatge i tot i els intents de Neymar, va frustrar els atacs de l’equip entrenat per Tite.

La victòria va elevar a 20 el nombre de partits en què l'Argentina no coneix la derrota, i va frenar la sèrie de 13 partits invicte del Brasil. A més, va permetre els visitants venjar-se de la derrota que van patir en semifinals de la Copa Amèrica el 2019 enfront dels brasilers i evitar el segon títol consecutiu de la canarinha.

Els argentins no aconseguien un títol des de la Copa Amèrica de 1993 i en aquest període havien perdut fins a set finals. 28 anys després, i guiats per un Messi triat com un dels millors del torneig, tot i que no va ser un dels destacats en la final, van poder dedicar la victòria a Diego Armando Maradona, que va faltar l’any passat.

Aquest és el primer títol de Messi amb l'Argentina, que es lleva l’espineta 16 anys després del seu debut. El davanter va ser campió mundial juvenil i campió olímpic, però havia disputat i perdut quatre finals amb l’absoluta.