L'Alcoià, 90 anys amb la moral com a senyal d'identitat

El club va guanyar rellevància en les temporades en Primera quan es va estendre la famosa frase de la moral de l'equip.

L'ànim de l'equip i de l'afició han fet popular l'Alcoià
L'ànim de l'equip i de l'afició han fet popular l'Alcoià
À Punt Esports
À Punt Esports @apuntesports
Carles Figuerola
13 de setembre 2018 - 21:30

El 13 de setembre de 1928 es va fundar l'Alcoià, un club que naixia fruit de la unió de diverses entitats locals. En els 90 anys d'història destaquen les quatre temporades que va jugar en Primera en la dècada dels quaranta del segle passat, un fet que va cridar l'atenció i va escampar una expressió que s'ha fet molt popular: "tens més moral que l'Alcoià".

L'Alcoià és un dels set equips valencians que ha jugat en la màxima categoria. L'ascens a Primera el va aconseguir als 17 anys de la constitució del club i va competir durant quatre temporades en una lliga integrada per 14 conjunts. La millor campanya de la seua història va ser la 47-48. La formació del Collao va quedar en la desena posició per davant del Reial Madrid.

L'equip es guanya la fama de la moral

L'esperit de lluita, la capacitat per a no desistir i el contrast d'un equip tan modest en l'elit del futbol va encunyar una frase que va recórrer tot l'estat: "tens més moral que l'Alcoià".

El club s'emportava totes les simpaties i es va estendre la llegenda, l'origen de la moral. Les versions conten que quan anava perdent per un resultat contundent reclamava que no es perdera temps o lluitava com si poguera encara igualar el marcador. Jesús Fernández, coautor del llibre dels 90 anys, explica que la moral probablement va germinar d'una altra manera.

Fernández conta que un periodista d'Alacant que feia les cròniques de l'època es va quedar sorprés com l'afició anava en massa a seguir l'Alcoià. Resaltava en el diari esportiu Marca de manera contínua la moral que tenia l'afició del Collao. El missatge va calar entre l'afició espanyola i l'expressió s'ha convertit en una frase molt popular per a donar ànim, una de les úniques que s'origina en un equip de futbol.

Un club punter de la Segona B

L'últim ascens de l'equip va ser a Segona de l'Alcoià en el 2011. Els últims anys és un dels destacats en el grup III de la Segona B. El club té tres títols com a campió de Segona. Tot i ser una entitat modesta, es va convertir en un dels primers amb la Reial Societat que va tindre un autobús propi per al desplaçaments dels futbolistes. Una altra data de relleu es va donar en la temporada 1996-1997. El davanter Boli va quedar com a màxim realitzador de totes les divisions amb 42 gols.

També et pot interessar

stats