L'advocat de la UE no creu que la FIFA i UEFA abusaren de posició dominant en vetar la Superlliga

L'opinió no és vinculant, però s'aconsella que se seguisquen els dictàmens

El president de la UEFA, Aleksander Ceferin
El president de la UEFA, Aleksander Ceferin

Un advocat general de la Unió Europea, Athanasios Rantos, ha determinat que la FIFA i la UEFA no van incórrer en abús de posició dominant en les competicions del futbol europeu en bloquejar amb l'amenaça de sancions la creació d'un torneig alternatiu com la Superlliga.

L'opinió de l'advocat general assignat a aquest cas no és vinculant, però el Tribunal de Justícia de la Unió Europea estima que els seus jutges segueixen la línia d'aquests dictàmens previs en aproximadament un 80% dels casos.

Un jutjat madrileny havia remés aquest cas a Luxemburg perquè aquesta cort dirimira si l'oposició de UEFA i FIFA a la creació de la Superlliga era contrària a la norma europea de competència, perquè els advocats d'aquest projecte veien problemàtic el paper doble de regulador i operador econòmic de les competicions que tenen FIFA i UEFA.

Les dues entitats, per la seua part, creuen que el model europeu de l'esport de competicions obertes, solidaritat, equilibri competitiu i la promoció del futbol base quedaria en risc amb la posada en marxa d'aquesta competició alternativa i que això preval sobre la lliure competència.

El model esportiu europeu, sosté el lletrat, ha de "promoure competicions obertes, a les quals tots puguen accedir gràcies a un sistema transparent en el qual els ascensos i descensos de categoria mantinguen un equilibri competitiu i afavorisquen el mèrit esportiu".

A més, el model europeu es basa en un sistema piramidal la base del qual és el futbol aficionat i ha de "secundar-se en un règim de solidaritat financera" per a "redistribuir i reinvertir en els nivells inferiors de l'esport els ingressos generats pels esdeveniments i les activitats de l'elit", opina l'advocat general europeu.

També et pot interessar

stats