Jenni Hermoso trenca el silenci i exigeix "mesures exemplars" contra Rubiales

La Lliga F també porta l'actuació del president de l'RFEF al Consell Superior d'Esports i eleva a quatre les denúncies interposades per a inhabilitar-lo

Rubiales i Hermoso s'abracen després de la final del Mundial
Rubiales i Hermoso s'abracen després de la final del Mundial / Reuters
À Punt Esports
À Punt Esports @apuntesports
23 d'agost 2023 - 19:20 Actualitzat: 27 d'agost 2023 - 12:52

Jennifer Hermoso, la jugadora vexada pel president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, després del triomf de la selecció espanyola femenina en el Mundial d'Austràlia, ha trencat el silenci i l'ha posat en una situació límit. El sindicat Futpro, en representació de la xica, ha publicat un comunicat sobre el polèmic episodi, en què el directiu va agafar-la pel cap sense consentiment i va donar-li un bes en els llavis. Expressen una "firme i rotunda condemna" davant aquests fets i exigeixen la Federació que prenga "mesures exemplars". "El meu sindicat Futpro, en coordinació amb la meua agència TMJ s'estan encarregant de defendre els meus interessos i ser els interlocutors sobre aquest assumpte", assenyala Jenni, que demana a l'RFEF "que implemente els protocols necessaris, vetle pels drets de les nostres jugadores i adopte mesures exemplars".

En el document, Futpro i l'afectada fan "una ferma i rotunda condemna davant conductes que atempten contra la dignitat de les dones", tot i que sense esmentar en cap moment el nom de Rubiales. El sindicat, igualment, "rebutja qualsevol actitud o conducta que vulnere els drets de les futbolistes i des del sindicat estem treballant perquè actes com els que hem vist mai queden impunes, siguen sancionats i s'adopten les mesures pertinents que protegisquen les futbolistes d'accions que creem són inacceptables".

"És essencial que la nostra selecció, actual campiona del món, estiga sempre representada per figures que projecten valors d'igualtat i respecte en tots els àmbits", apunta el citat comunicat, que remarca que "és necessari continuar avançant en la lluita per la igualtat, una lluita que les nostres jugadores han liderat amb determinació, portant-nos a la posició en la qual ens trobem hui".

La Lliga F també demana la inhabilitació de Rubiales

La pressió sobre Luis Rubiales creix cada dia que passa i l'allau de crítiques i peticions de dimissió és cada vegada més gran. A les veus que des de la política i les associacions judicials li demanaven que deixara el càrrec, s'ha afegit ara en bloc el futbol femení. La Lliga Professional de Futbol Femení, coneguda com a Lliga F, s'ha alçat també contra el president de l'RFEF i ha presentat una nova denúncia davant el Consell Superior d'Esports (CSE) "pels gravíssims fets i conductes" durant la final de la Copa del Món Femenina, en què sol·licita també la inhabilitació. És la quarta denúncia que acumula Rubiales per la via administrativa.

"Una de les majors gestes de la història de l'esport espanyol es va veure embrutada pel vergonyós comportament del màxim representant del futbol espanyol que, una vegada més, i guiat pel seu continu i habitual afany de protagonisme, va demostrar no estar a l'altura del càrrec que ostenta", assenyala el dur comunicat de la Lliga F.

Abans de la denúncia de l'òrgan professional del futbol femení, havia acudit al CSE —ens adscrit al Ministeri de Cultura i Esports que dirigeix el socialista Miquel Iceta, actualment en funcions— Miguel Galán, director del Centre Nacional de Formació d'Entrenadors de Futbol (Cenafe). A la denúncia de Galán, que va ser la primera, la va seguir una segona des de Sumar, la plataforma de partits que lidera la vicepresidenta i ministra en funcions Yolanda Díaz. L'àrbitre de VAR de Primera Divisió Xavier Estrada Fernández va ser el tercer que feu un pas avant per a denunciar el comportament de Luis Rubiales davant l'autoritat esportiva, emparant-se en el protocol d'agressions sexuals de l'RFEF.

Paral·lelament, la Fiscalia General de l'Estat té damunt de la taula unes altres tres denúncies particulars contra Rubiales que sol·liciten investigar els fets que l'han posat en l'ull de l'huracà. Una d'elles l'ha interposada, segons han confirmat fonts del ministeri públic, el director del Cenafe, Miguel Galán, que també s'ha dirigit a la Fiscalia de Madrid per a denunciar l'episodi. Pel moment, cap n'ha sigut admesa a tràmit.

Rubiales es parapeta en l'RFEF

Tota la pressió no canvia, de moment, el pas de Rubiales, que es manté ferm en la idea de no dimitir del càrrec i se sent fort en el seu moment més complicat en la presidència, a l'espera de rebre el suport del món del futbol en l'assemblea extraordinària de l'RFEF convocada d'urgència per a divendres. No obstant això, ja hi ha veus crítiques de primera línia entre el col·lectiu, com ara els presidents del Getafe i del Barça, que ja han dit no hi assistiran. També s'ha mostrat crític el president de l'Associació de Futbolistes Espanyols, David Aganzo, que ha deixat clar que Rubiales hauria de dimitir i no ho farà: "Dubte que l'assemblea de l'RFEF servisca de res", ha dit.

La Federació podria sancionar el president de manera exemplar, però temporal. Una maniobra que els serviria com a via de fugida per a evitar altres sancions més grans; per exemple, la inhabilitació. Per tant, complit el càstig, Rubiales podria continuar en un futur al capdavant de l'RFEF. El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha confirmat que si la Federació no adopta cap mesura, hi actuarà el Consell Superior d'Esports.

També et pot interessar

stats