Javier Pérez: primer valencià a la lliga estatunidenca de futbol

El centrecampista de 22 anys jugarà en Los Angeles FC de la Major League Soccer

Javier Pérez durant un partit amb la Universitat de Pittsburg
Javier Pérez durant un partit amb la Universitat de Pittsburg / @Javi8Perez

Los Angeles FC, de la Major League Soccer dels Estats Units, han fitxat el valencià Javier Pérez de Lucía. El jove, de 22 anys, es va iniciar al futbol als cinc anys en el València. Allí va jugar fins a l'etapa juvenil, per a després participar cedit en la UE Alzira i en l'Hospitalet. A més, una volta desvinculat del València, també va jugar amb el CE Bunyol. Fins l'any passat, quan se n'anà becat a la Universitat de Pittsburgh, a estudiar Comunicacions. "Vaig estar molt de temps en el València i veia que el meu temps allí finalitzava, així que vaig optar pels EUA perquè era un lloc on podia desenvolupar-me tant en l'àmbit acadèmic com en el futbolístic. És un sistema que em va atraure molt. Vaig vindre en gener del 2016 i fins hui he estat ací. En qualitat futbolística és comparable amb la nostra de Segona B o tercera, tot i que ací, evidentment, tots són molt joves".

Als Estats Units va començar a jugar com a capità a l'equip universitari, en una lliga molt exigent. "Des d'agost fins a octubre, és de tres mesos i hi ha moltes setmanes que hi ha tres encontres. És per això que ara volen modificar-ho", afegeix Pérez de Lucía. Aquest cap de setmana era l'únic futbolista espanyol present en el SuperDraft de la Major League Soccer (MLS) que se celebrava al centre de convencions de Chicago. Es tracta d'un acte on els equips elegeixen els millors jugadors. "Ací volen fer una lliga competitiva sense grans diferenciacions, així que entre els jugadors novells, principalment universitaris, comencen a elegir equip per equip, començant per l'últim de la classificació".

Amb aquesta elecció, el jove entra a formar part de la lliga de futbol més important dels Estats Units, una lliga que guanya força cada any. "Amb temps, jo crec que estarà entre les cinc o sis millors del món", comenta el valencià, que haurà de deixar els estudis presencials perquè aquest mateix diumenge s'ha de traslladar a Los Angeles per a la pretemporada. "La universitat m'ha donat moltes facilitats i, de les sis assignatures que em falten, moltes les podré fer en línia".

La lliga americana es divideix en dos: la de l'est i la de l'oest (com es fan en altres modalitats esportives, com l'NBA). Los Angeles FC va quedar tercer en la conferència oest en l'última lliga que es fa des de març fins a novembre. "Contant els play-offs entre les dues parts del país. És un poc al contrari de les lligues europees", afegeix Pérez de Lucía.

De moment, per al valencià "és un punt de partida, perquè en un futur, m'agradaria poder tornar a casa". De moment, compartirà banqueta en Los Angeles amb Carlos Vela (antic jugador de la Reial Societat) i amb l'uruguaià Diego Rossi.

També et pot interessar

stats