Insultar en el futbol ix debades

La Lliga fa esforços per frenar els insults en els estadis, però els improperis s´escampen en les categories inferiors.

Un grup d'aficionats increpa els jugadors

El gener passat una àrbitra va rebre insults masclistes en un partit d´alevins entre el Tómbola Athletic Club i el Racing Akra, a Alacant. 'Dona havies de ser, vés-te´n a escurar!' van ser alguns dels improperis. N´hi hagué de més forts que li van dedicar. Els qui van proferir aquests insults van ser el delegat i el mateix entrenador del Tómbola AC. La col·legiada els va denunciar per comportaments masclistes i sexistes. El Comité de Competició de la Federació Valenciana de Futbol va obrir d´ofici un procediment i els va sancionar amb dotze i nou partits de suspensió, i una multa de 520 euros. L´àrbitra ha dut la denúncia al jutjat.

Marcelino Tárrega, responsable de l´arbitratge femení autonòmic, condemna aquestes actituds masclistes i sexistes. 'Hem d´eradicar aquests comportaments i apartar els qui insulten dels camps de joc, i més tractant-se de futbol de menors, en el qual hem d´inculcar valors'.

Cada cap de setmana, els insults sonen com una lletania en els camps on xiquets i xiquetes juguen a futbol. Alguns pares i mares es descontrolen i sobrepassen amb facilitat i impunitat la línia del respecte. La diana habitual és qui arbitra, i especialment si qui ho fa és una dona ja que, aleshores, els improperis masclistes estan garantits.

Però els insults es disparen en totes les direccions: jugadors, entrenadors o fins i tot pares o mares de l´equip rival. I ja s´ha comprovat que en massa ocasions han passat de la violència verbal a la física, amb lamentables escenes davant dels menors. Com assenyala Ibarra, 'en les categories inferiors continua havent-hi un front obert contra els comportaments irrespectuosos i que atempten contra la dignitat de les persones'.

En aquest àmbit, s´està produint una inculcació del model. Aquest comportament dels progenitors es trasllada a casa. 'El pare protesta davant del fill perquè l´àrbitre li ha xiulat un penal. Profereix insults i amenaces, com ara ´Et mataré´ o ´T´espere al carrer´. 'I si és àrbitra, encara més', relata Ibarra.

La Llei de 2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l´esport, estableix sancions que van de 150 a 60.000 euros, depenent de la gravetat.

'Les federacions no tenen cap dispositiu preparat per a l´aplicació de la llei, amb la qual cosa els clubs es posen de perfil', lamenta Ibarra, que alhora alerta que els insults en el món del futbol s´han disparat; també en les xarxes socials. Segons un estudi recent d´una cadena de ràdio espanyola, 2 de cada 10 missatges en xarxes socials durant els partits de futbol són violents.

'En les xarxes hi ha una agressivitat disparada. S´hi està instaurant una espècie de ´tots contra tots´ i sembla que val tot. Hi ha identitats molt compulsives que, moltes vegades, actuen des de la impunitat i l´anonimat', assegura Ibarra.

Per a Esteban Ibarra cal implantar mesures més contundents, a més de les sancions pecuniàries, com ara la prohibició d´entrar als camps de futbol. 'Si les fem efectives, algú s´ho repensarà abans d´insultar'. A més, des del Moviment contra la Intolerància fa anys que plantegen una educació contra la intolerància en l´esport, que començaria en les escoles i hauria d´arribar als adults.

Són conscients que les mesures que cal aplicar no són fàcils, 'encara que amb voluntat es poden fer passos', però hi ha molt a fer. De fet, com denuncia Esteban Ibarra, l´Observatori de la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l´Esport no es reuneix des de fa sis anys. 

També et pot interessar

stats