Suïssa, la rival que ningú esperava

El combinat helvètic arriba a quarts de final després d'haver eliminat la campiona del món en huitens

La selecció de Suïssa celebra la seua classificació per a quarts
La selecció de Suïssa celebra la seua classificació per a quarts / Jean-Christophe Bott (Efe)

La selecció espanyola de futbol s'enfronta aquest divendres a Suïssa en el primer dels partits de quarts de final de l'Eurocopa 2020. Ho faran a l'estadi de Sant Petersburg amb aproximadament uns 20.000 aficionats a les graderies.

Per als de Luis Enrique, aquest partit segueix el guió prèviament programat per a una selecció com l'espanyola. No succeeix el mateix amb Suïssa.

Els centreeuropeus són una de les sorpreses del torneig. Es van classificar per a huitens in extremis, com a terceres de grup, i gràcies a fer un gran partit contra Turquia guanyant per 3-1 amb una exhibició de Shaqiri. Però la gran sorpresa va ser la victòria contra França, vigent campiona del món, en uns penals que ja són història al país helvètic. La parada del seu porter, Sommer, a Mbappé en l'últim i definitiu llançament, va suposar que Suïssa es classificara per primera vegada per a uns quarts de final d'Eurocopa i, des de 1954, d'un gran torneig, quan justament a Suïssa i en un mundial amb només setze participants, finalitzaren cinquens.

El timó de Suïssa, baixa per sanció

El gran referent en el mig del camp de la selecció suïssa, Granit Xhaka, es perdrà el partit per acumulació de targetes. Xhaka és el timó a través del qual juga el combinat helvètic i a través del qual es catalitza tot el joc d'atac. De fet, aquesta temporada també ha sigut un dels jugadors més utilitzats en el seu club, l'Arsenal, que va arribar fins a les semifinals d'Europa League, on va caure eliminat contra el Vila-real.

L'estrela i timó de Suïssa, Granit Xhaka
L'estrela i timó de Suïssa, Granit Xhaka / Jean-Christophe Bott (Efe)

El suís, de 28 anys, porta 98 partits jugats amb la samarreta nacional, un dels que més n'acumula, i el seu tècnic, Petkovic, haurà de calfar-se el cap per a traure un jugador de garanties en la seua posició.

Un bloc en el zenit de la seua carrera

La selecció de Suïssa combina un bloc amb molt de talent i jugadors d'un perfil mig alt que es troben, en la majoria dels casos, en el zenit de la seua carrera.

D'una banda, el porter titular, Yann Sommer, heroi dels huitens de final és, amb 32 anys, un dels més experimentats de l'equip i un dels màxims exponents del seu equip, el Borussia Mönchengladbach.

En la defensa, hi ha un bloc sòlid amb els joves centrals Akanji i Elvedi, però destaca el lateral dret Ricardo Rodríguez. El suís, d'origen espanyol i xilé, fa anys que va estar en l'òrbita de grans d'Europa com el Reial Madrid, però finalment no va quallar el seu fitxatge i la seua carrera s'ha anat desunflant. No obstant això, als seus 28 anys, és un dels emblemes de la selecció helvètica, on sempre que pot ensenya el guant que té a la seua cama esquerra.

Celebració de la classificació per a quarts de final de Suïssa
Celebració de la classificació per a quarts de final de Suïssa / Jean-Christophe Bott (Efe)

El mig del camp queda coix amb la baixa Xhaka, però enllaçant amb l'atac, suïssa compta amb dos jugadors importantíssims. D'una banda, Shaqiri. L'atacant, que va marcar dos gols contra Turquia, és un talent consolidat amb un gran tren inferior i una arrancada potent. L'altre gran valedor de l'atac és Embolo, un jugador portentós, que s'ha destapat com a golejador i referència en aquesta Eurocopa i que ja està en l'agenda de grans equips europeus.

També et pot interessar

stats