Els penals donen a Itàlia la segona Eurocopa

L'equip de Mancini, que acumula ja 34 partits sense perdre, ha forçat la pròrroga després que Luke Shaw avançara els britànics en el minut 2 de joc

Bonucci celebra el gol de l'empat davant la impotència dels anglesos
Bonucci celebra el gol de l'empat davant la impotència dels anglesos / Paul Ellis (Efe)

Itàlia ha guanyat a Wembley, en terra hostil, la segona Eurocopa de la seua història en la tanda de penals. L'equip entrenat per Mancini ha forçat la pròrroga gràcies a un gol de Bonucci, després que Luke Shaw avançara Anglaterra només començar (1-1). Els italians amplien la ratxa sense perdre a 34 partits.

El partit s'ha vist marcat pel gol matiner d'Anglaterra, el més ràpid en una final d'una Eurocopa. Luke Shaw ha avançat el seu equip quan encara no s'havien complit els dos primers minuts de joc en aprofitar una gran assistència de Kieran Trippier i superar Gianluigi Donnarumma amb una volea. El lateral esquerre millora així el rècord que tenia Chus Pereda, que va marcar als cinc minuts de la final entre Espanya i la Unió Soviètica el 1964.

Els de Southgate han sigut superiors en la primera part i, ben replegats i precisos en els metres finals, han controlat el duel. L'equip de Mancini no ha trobat la millor versió en cap moment, i només Chiesa ha creat perill en l'àrea anglesa.

Però el panorama ha canviat per complet en la represa. Itàlia ha dominat el joc i a poc a poc ha anat aproximant-se a la porteria defesa per Pickford. La insistència italiana ha tingut premi en el minut 66, quan Bonucci ha posat la igualada en el marcador després d'una jugada enrevessada en un córner. L'empat ha fet mals als anglesos, que veien com els de Mancini continuaven acostant-se a la zona de perill. Però finalment han aguantat les envestides i el partit s'ha hagut de decidir en la pròrroga.

En el temps extra Itàlia ha buscat amb més insistència el gol que evitara els penals, contra una Anglaterra que semblava conformar-se a jugar-s'ho tot a una carta. Siga com siga, cap de les dues seleccions ha marcat i el campió de l'Eurocopa 2020 l'han decidit els llançaments des dels onze metres. Aquesta és la segona final en tota la història que arriba als fatídics penals, després de la de 1976 que Txecoslovàquia va guanyar a Alemanya Federal.

I una vegada més, l'equip que ha llançat primer en la tanda s’ha endut la victòria. Itàlia ha fallat primer, però els dos jugadors que Southgate ha introduït a un minut del final de la pròrroga, Rashford i Sancho, han errat el llançament. Pickford ha donat una vida extra als seus, però Donnarumma ha aturat el penal de Saka i ha esvaït el somni anglés.