Itàlia elimina Espanya en els penals

L'equip de Luis Enrique ha caigut amb honor, després d'empatar el gol inicial de Chiesa i ser superior als italians

Penal d'Álvaro Morata que va parar el porter italià Donnarumma
Penal d'Álvaro Morata que va parar el porter italià Donnarumma / Reuters

Espanya ha quedat fora de l'Eurocopa en el millor partit de la selecció en tot el torneig. L'equip de Luis Enrique ha merescut un premi major contra Itàlia, que s'ha classificat per a la final en la tanda de penals, després de l'empat a un en el temps reglamentari. Morata ha igualat el gol inicial de Chiesa i la roja ha merescut sentenciar abans, però novament ha faltat major encert cara a porteria.

Luis Enrique ha sorprés d'inici en apostar per un onze sense un 9 pur per a dificultar la tasca de Bonucci i Chiellini, més acostumats a defensar un davanter menys mòbil. Dani Olmo ha sigut el que ha ocupat aquesta posició central, amb Ferran Torres a l'esquerra i Mikel Oyarzabal a la dreta. L'aposta no li ha pogut eixir millor, ja que Espanya, tot i els dubtes inicials per la bona eixida d'Itàlia, ha dominat clarament el partit.

La pressió alta de la selecció espanyola ha dificultat l'eixida dels italians, que veien com els de Luis Enrique recuperaven la pilota amb molta facilitat. La clarividència d'un omnipresent Pedri ha donat al seu equip les primeres ocasions del partit, però el poc encert cara a porteria els ha tornat a penalitzar. Dani Olmo, un maldecap constant per a la defensa italiana, ha tingut l'oportunitat més clara, però Donnarumma ha evitat el gol amb una bona aturada. Els italians a penes s'han acostat a l'àrea d'Unai Simón, però una errada del porter basc en una eixida ha pogut significar l'1-0. La gran primera part d'Espanya no s'ha vist recompensada i s'ha arribat al descans amb empat.

El guió no ha canviat en la represa i la roja ha continuat dominant i posant en dificultats la defensa italiana. Busquets ha pogut avançar els seus amb un llançament des de la frontal, però ha sigut Itàlia la que ha pegat primer poc després. Chiesa ha finalitzat a la perfecció una contra i ha avançat l'equip de Roberto Mancini. El gol ha fet mal a Espanya i ha donat ales a Itàlia, que aprofitava la precipitació espanyola per a crear perill a la contra.

Luis Enrique ha donat entrada a Morata i a Gerard Moreno buscant l'empat, però era Itàlia la que es trobava més còmoda i la que ha gaudit de les millors oportunitats de marcar. I quan més prop es veia el 2-0, ha arribat la igualada. En el minut 80, Morata ha fet el tercer gol en l'Eurocopa, en superar Donnarumma després d'una gran paret amb Olmo. Això ha provocat un nou gir en el duel, amb una Espanya novament dominant i més incisiva, però el marcador ja no ha canviat i el primer finalista s'ha decidit en la pròrroga, la tercera consecutiva per als de Luis Enrique.

Itàlia ho ha encomanat tot als penals davant d'una Espanya més enèrgica que ha buscat el segon gol durant els 30 minuts extra. La falta d'efectivitat dels jugadors de Luis Enrique ha enviat el partit als penals per segona eliminatòria consecutiva.

La tanda no podia començar millor, ja que Unai Simón ha aturat el primer llançament dels italians. Però l'alegria ha durat poc, ja que Olmo ha fallat el primer penal dels espanyols. Morata tampoc ha encertat i els italians ja no han perdonat i s'han convertit en el primer finalista de l'Eurocopa.