Els efectes de la covid en els futbolistes: menys resistència i menys intervenció en el joc

Un estudi revela que el virus afecta el rendiment dels jugadors i que els efectes poden persistir durant mesos després del contagi

Una acció del duel entre el Torí i la Fiorentina de la Serie A italiana
Una acció del duel entre el Torí i la Fiorentina de la Serie A italiana / Alessandro Di Marco (Efe)

"Em sent bé. És cert que he notat un poc d'asfíxia pel temps i sobretot pel covid, que es passa malament, però he aguantat". Així es va expressar el futbolista del Barça Pedri González després de jugar uns minuts en la semifinal de la Supercopa d'Espanya contra el Reial Madrid. El canari va obtindre una PCR negativa dilluns i dimecres Xavi Hernández ja el va fer jugar. Aquest és el mateix cas que el del jugador de Foios Ferran Torres, que només va aguntar 45 minuts en el partit. I no són els únics que han patit les conseqüències del virus. Però quins són els efectes que té la covid-19 en els futbolistes d'elit?

Aquesta és la qüestió que intenta resoldre un estudi de tres economistes de les universitats Heinrich Heine de Düsseldorf (Kai Fischer and i Benedikt Schmal) i de Reading (J. James Reade), que publica el diari anglés The Economist. La investigació es basa en l'anàlisi del 90% dels casos detectats fins a juliol de l'any passat en la Serie A italiana i en la Bundesliga alemanya.

La primera conclusió que es detecta és la disminució dels minuts jugats dels futbolistes analitzats, que va caure un 9% respecte als que disputaven abans del contagi. La participació va minvant durant els dos mesos i mig posteriors al positiu. Fins a 75 dies després de la infecció, la corba no comença a pujar, però en pocs casos es torna a assolir el nivell de participació previ.

L'altra gran dada que s'extrau de l'estudi és que també baixa la participació en el joc. Així, les passades completades pels futbolistes analitzats cauen fins a un 6% en els primers dos mesos posteriors al positiu, i cinc mesos després encara registren quatre passades menys en relació amb la mitjana d'un futbolista.

L'estudi, basat en casos de les variants de coronavirus prèvies a l'aparició de l'òmicron, conclou que alguns futbolistes podrien no recuperar els nivells de protagonisme que tenien abans.

També et pot interessar

stats