La Comissió Europea obliga a pagar ja al València i l'Hèrcules

L'Institut Valencià de Finances, a instàncies del tribunal europeu, reclama per al mes de juliol 23,7 milions d'euros al València i 7 a l'Hèrcules.

La Comissió Europea obliga a pagar ja al València i l\'Hèrcules

És una sanció per l'aval que va fer la Generalitat a la Fundació València CF l'any 2009 per a fer front a l'ampliació de capital de l'entitat de Mestalla. Aquell aval, segons els tribunals europeus de la competència, no s'ajustava a les condicions de mercat i suposava una ajuda d'estat encoberta a una entitat privada. Per això van imposar una sanció equivalent als interessos que, segons la UE, s'havien deixat de pagar.

Però ni el València ni la Generalitat comparteixen aquesta teoria de la suposada ajuda d'estat i la quantitat reclamada pels interesos. Tant és així que des d'octubre del 2016 l'entitat propietat de Peter Lim ha estat litigant en diferents instàncies comunitàries per a recórrer la sanció amb el vistiplau de l'IVF. Perquè es resolga el recurs, segons les parts consultades, caldrà esperar aproximadament fins a l'any 2019 i de moment la Comissió Europea vol que el club torne ja els diners. Una orde que s'ha fet pública hui i mitjançant la qual es desestima la suspensió cautelar de la mesura que havia demanat el València. 

En una situació semblant es troba l'Hèrcules. El club alacantí també ha de fer front abans del 5 de juliol a una sanció d'uns 7 milions d'euros pel mateix motiu, una suposada ajuda d'estat encoberta. Aquesta circumstància, atesa la difícil situació econòmica i social que travessa l'entitat del Rico Pérez, podria tindre conseqüències molt negatives per al futur herculà.

L'Elx sí que ha obtingut la cautelar

L'altre club del nostre territori afectat per aquesta situació és l'Elx, que ha de tornar un poc més de 4 milions d'euros. Això sí, aquesta entitat sí que ha obtingut hui una moratòria del Tribunal General de la Unió Europea i no està obligat a fer front al pagament fins que no es resolga el recurs, com hem dit adés, previst per a l'any que ve.

La posició de l'Institut Valencià de Finances, segons ha reconegut a À Punt el director general, Manuel Illueca, és donar suport als tres clubs ja que, al seu entendre, "nosaltres obrarem de manera correcta i per aquesta raó ens unim als recursos dels clubs". El responsable de la institució indica en aquest sentit que "es va arribar a un acord amb els clubs pel qual nosaltres avalàvem una operació i a canvi cobràvem una comissió". Però, així i tot, l'IVF, assegura Illueca, no pot deixar de complir la sentència del Tribunal Europeu. "Si a pesar que la nostra opinió és favorable als equips, la Comissió ens diu que hem d'anar a cobrar-los i no podem fer una altra cosa, no tenim més remei", conclou el director general.

També et pot interessar

stats