Un diumenge a Islàndia, excursió a un volcà en erupció

El volcà Fagradalsfjall està a menys de 50 quilòmetres de la capital, Reykjavík.

Imatges del volcà islandés

Si a la Comunitat Valenciana un dels principals atractius per als caps de setmana és anar a passar el dia a la platja, a Islàndia, al nord-oest europeu, l'erupció del volcà Fagradalsfjall ha provocat una allau de visitants i curiosos que han aprofitat diumenge per a visitar la zona i poder contemplar un fenomen relativament comú, però que en poques ocasions es pot veure amb tanta claredat.

Sens dubte, un dels principals al·licients perquè tanta gent puga visitar-lo és la distància a què està de la capital del país, Reykjavík, a tan sols 48 quilòmetres.

També influeix l'orografia, ja que, a pesar de ser una zona volcànica, és fàcil accedir-hi a través dels camins, siga d'excursió a peu o en bicicleta, i poder parar-se a contemplar l'eixida de lava a les praderies que el rodegen.

No obstant això, totes aquestes persones han d'anar amb compte, ja que es calcula que la lava que ix del volcà està a temperatures entre 850 i 1.200 graus, i tan sols tocar-la podria causar cremades irreparables.

Però la calor que ara mateix desprén el terra també permet fer altres activitats, com ara poder torrar salsitxes i fer-se un frànkfurt, com s'aprecia en el vídeo següent:

El Fagradalsfjall està en erupció des del 19 de març i de moment es manté una fissura d'uns 500 metres de llarg, que s'amplia a més de tres quilòmetres quadrats de lava, segons ha informat l'Oficina Meteorològica del país nord-europeu.

Aquesta erupció no és casual, ja que el país havia patit més de 40.000 terratrémols en les últimes setmanes. Per això s'esperava que una cosa pareguda poguera ocórrer.

Ara per ara, l'amenaça més gran és la contaminació dels gasos que s'estan alliberant. Per això han demanat als residents pròxims que mantinguen les finestres tancades.

No és la primera vegada que els islandesos poden contemplar un fenomen com aquest. De fet, l'any 2010 el volcà Eyjafjallajökull va obligar a detindre gran part del trànsit aeri europeu a causa de la gran quantitat de cendra que va escampar per l'aire i que va recórrer milers de quilòmetres. De moment, no s'espera que puga passar el mateix amb l'actual erupció.

També et pot interessar

stats