"A la presó!", "Sacrifici!": monumental esbroncada a una turista per pujar a ballar a una piràmide de Chichén Itzá

L'Institut Nacional d'Antropologia i Història assenyala que el castell de Kukulcán, ubicat al Yucatán, no ha patit cap dany

Una multitud increpa la turista després de baixar del monument (esquerra). La dona balla en el cim de la piràmide (dreta)
Una multitud increpa la turista després de baixar del monument (esquerra). La dona balla en el cim de la piràmide (dreta) / Twitter: @QuintanaRooHoy1

Una turista que ha pujat els més de 360 escalons del castell de Kukulcán, a la zona arqueològica de Chichén Itzá, s'ha emportat una gran esbroncada de la multitud que visitava en aquell moment el mític monument, ubicat a Yucatán (sud-est de Mèxic). La infracció de les restriccions de la que és una de les set meravelles del món modern reconegudes per la Unesco ha enfuriat la resta de visitants congregats a l'esplanada, que han començat a xiular i increpar la dona.

"A la presó!", "Que la tanquen!", "Estúpida!", o "Sacrifici!" són alguns dels càntics que li ha dedicat la torba a cor, visiblement enutjada pel fet que no s'hagen respectat les regles per a visitar l'enclavament. L'Institut Nacional d'Antropologia i Història de Mèxic (INAH) prohibeix pujar a l'edifici sagrat dels maies des de 2008 i hi ha instal·lat un cordó de seguretat al voltant. Les multes per botar-se la norma van des de 50.000 a 100.000 pesos (2.491 - 4.983 euros), depenent del mal que es cause a l'estructura.

A través de les xarxes socials s'han difós gran quantitat de vídeos en què es veu com la turista, d'origen desconegut, puja al cim d'aquest edifici majestuós i es posa a ballar. En Internet ja l'han batejada com Lady Chichén Itzá. Les gravacions mostren com un vigilant de seguretat va per ella i l'escorta fins al peu de la piràmide. La resta de visitants l'esperen, visiblement enfadats, i alguns fins i tot l'empenten, li estiren el monyo i li llancen aigua.

Després de l'incident, les autoritats han confirmat que el monument no ha patit cap desperfecte. La dona ha sigut retinguda per efectius de la Secretaria de Seguretat Pública, encara que no s'ha concretat de moment quina serà la quantia de la multa que haurà de pagar. L'opinió pública continua exigint presó per a ella i que l'expulsen de Yucatán . "I si és de l'estranger, que se'n vaja de Mèxic", exigeixen en els vídeos difosos els presents.

També et pot interessar