L’inquietant pronòstic d’un robot sobre la intel·ligència artificial en el futur

L’androide hiperrealista imagina un escenari catastròfic quan li ho pregunten 

Ameca, robot humanoide dotat amb una forma avançada de IA generativa
Ameca, robot humanoide dotat amb una forma avançada d'IA generativa / Reuters
01 de juny 2023 - 15:04

Pel·lícules que fins fa poc catalogàvem de manera indubtable en el gènere de ciència-ficció, com la que va dedicar Steven Spielberg l’any 2021 a tractar els riscos de la intel·ligència artificial, cada vegada plantegen escenaris menys llunyans. La popularització i ràpid avanç d’aquest tipus de tecnologies han fet saltar totes les alarmes sobre les conseqüències fatals que en podrien derivar d’un mal ús. 

L'escenari més aterridor que puc imaginar és un món en què els robots s'han tornat tan poderosos que poden controlar o manipular els humans sense que ho sàpien

Escoltar aquests plantejaments de la veu dels enginyers que han participat en la creació d’aquesta revolucionària tecnologia és desconcertant, però encara ho pot ser més quan provenen, directament, de la intel·ligència artificial mateixa.  

"L'escenari més aterridor que puc imaginar amb la IA i la robòtica és un món en què els robots s'han tornat tan poderosos que poden controlar o manipular els humans sense que ho sàpien". Aquesta és la resposta d’Ameca, un robot humanoide dotat amb una forma avançada de IA generativa quan li pregunten quin seria l'escenari més terrible que la humanitat podria viure a causa del desenvolupament de la intel·ligència artificial. “Això podria conduir a una societat opressiva en la qual els drets de les persones ja no es respecten", afegeix l'androide, mentre sembla expressar preocupació amb les faccions humanes hiperrealistes. 

Ameca combina un sistema de grans models de llenguatge (LLM) amb el motor que li permet a ferramentes com el ChatGPT generar respostes plausibles a les preguntes dels humans. Aquests dos ingredients, sumats a la més avançada tecnologia d'animació electrònica (emprada per a simular moviments propis dels éssers vius) fan que aquest robot siga capaç de simular una conversa real entre persones. 

Durant la Conferència Internacional Sobre Robòtica i Automatització celebrada a Londres, Will Jackson, fundador de l’empresa desenvolupadora Arts d'Enginyeria, li va preguntar sobre els possibles perills de la intel·ligència artificial. "La gent ha de ser conscient dels riscos potencials associats amb la IA i la robòtica", va advertir la màquina en aquest diàleg quasi distòpic. "No obstant això, és important recordar que aquestes tecnologies també poden tindre un impacte positiu en les nostres vides si es fan servir de manera responsable", va afegir posteriorment. 

El cap d’Ameca conté dotzenes d'actuadors que són responsables de controlar les expressions facials, cosa que li permet arrufar les celles, somriure o parpellejar. La versió d'escriptori d'Ameca, composta pel cap i la part superior del tors, està a la venda i costa aproximadament 93.000 euros. El preu de les versions de cos complet és de fins a quatre vegades més, depenent de les característiques. 

També et pot interessar

stats