30 anys de ‘Bola de Drac’ en valencià

Aquesta sèrie d'animació japonesa és una de les més recordades. Diverses iniciatives reclamen que torne.

VÍDEO | 30 anys de ‘Bola de Drac’ en valencià

Aquesta setmana fa 30 anys de l’emissió del primer capítol de Bola de Drac en valencià. Una sèrie que encara hui en dia es reivindica que torne a emetre's a la televisió valenciana per tal de reviure aquells moments de la infància en la nostra llengua. Molts són els mitjans a través dels quals es dona veu a aquesta demanda: blogs, fòrums, pàgines de Facebook, peticions en change.org i campanyes de micromecenatge.

Aquest anime va arribar a les cadenes autonòmiques a principis dels anys 90 i va tindre un èxit absolut sobretot a la Comunitat Valenciana. Així, l'any 1992 la televisió valenciana va arribar a emetre Bola de Drac Z abans que les altres televisions autonòmiques. D'aquesta manera, el doblatge valencià ha sigut reivindicat en nombroses ocasions. Fins i tot per seguidors d'altres províncies com Múrcia i Albacete, ja que el senyal arribava als territoris limítrofs, ha explicat a À Punt el creador de la pàgina web Ficció en valencià, Àlex Ordaz.

Amb l'arribada d'internet molts seguidors de la sèrie van crear espais en la xarxa per a rememorar els millors moments de la producció. Així, un grup de persones desconegudes va començar a reunir i compartir tots els episodis que havien gravat en VHS. A partir d'aleshores i amb l'arribada de les xarxes socials es van crear diverses pàgines per a reivindicar el llegat de Goku i el Geni Tortuga en valencià, entre les quals la plataforma Volem que Torne Bola de Drac en Valencià.

Entre tots els continguts en valencià, aquest anime japonés és el que és reivindica amb més força perquè torne a emetre's en la televisió valenciana, ha explicat Àlex Ordaz. Els valors que la sèrie difonia han sigut els que han fet que es convertira en un fenomen: “L'amistat, la il·lusió i la lluita per defendre el que vols”. De la mateixa manera opina Antonio Mas, dinamitzador de la plataforma Volem que torne Bola de Drac en valencià, qui remarca “la passió del protagonista per lluitar pels somnis”. Un altre factor que va ser clau en l'èxit d'aquesta sèrie mítica és “que creix amb l'audiència”, ja que de la mateixa manera que els personatges maduren al llarg de les emissions ho van fer els televidents. Així, “Bola de Drac va començar sent una sèrie infantil i va acabar com una ficció juvenil”. Com explica Antonio Mas, la seua reemissió “seria positiva per a la llengua, ja que molts dels xiquets dels 90 ara són pares i mares que volen revisionar la sèrie amb els seus fills i filles”.

‘Bola de drac’ arriba a les Corts

La diputada grup parlamentari Compromís Mònica Àlvaro, ha registrat aquesta setmana una pregunta a les Corts dirigida a la Direcció General de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació sobre la tornada d'aquesta mítica sèrie en la programació d'À Punt. Una decisió que els fans de Bola de Drac “saludem efusivament”, ha afirmat Ordaz.

També et pot interessar

stats