Les xifres del 10N: el Senat

A la Comunitat Valenciana elegirem 12 escons dels 208 que es votaran en les eleccions generals.

Les xifres del 10N: el Senat
Les xifres del 10N: el Senat

La Constitució espanyola estableix que el Senat està format per un nombre variable de senadors i senadores, que s'escullen per un sistema mixt: elecció directa i designació territorial. El nombre d'escons d'elecció directa és fix (208), mentre que el de designats varia en funció de la població de cada circumscripció. Aquest diumenge es votaran per sufragi universal els 208 senadors i senadores que corresponen a la modalitat d'elecció directa.

Per al Senat, hi ha en total 59 circumscripcions electorals. D'elles, 47 es corresponen amb cadascuna de les províncies espanyoles que estan a la Península, 10 més corresponen a illes, i les dues restants, a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

En cada circumscripció provincial es trien 4 senadors, llevat de les circumscripcions insulars. A Gran Canària, Mallorca i Tenerife se n'elegeixen 3, mentre que a Eivissa-Formentera, Menorca, Fuerteventura, La Gomera, Lanzarote, El Hierro i La Palma se n'elegeix només 1. A més, les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla trien 2 senadors.

A la circumscripció de València, hi concorren 17 llistes per al Senat: Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, PSOE, Ciutadans, Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA), Per un Món Més Just, Unides Podem, Som Valencians en Moviment, Auna Comunitat Valenciana, Vox, Més Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, Amb Tu Som Democràcia, Falange Española, PP, Retallades Zero-Grup Verd i Avant Adelante Els Verds, UNITS Actuant per la Democràcia.

Pel que fa a la circumscripció de Castelló, s'hi presenten 13 candidatures: PSOE, Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA), Per un Món Més Just, Ciutadans, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, Esquerra Republicana del País Valencià, Auna Comunitat Valenciana, Falange Española, Unides Podem, Vox, PP, Més Compromís, Retallades Zero-Grup Verd.

A Alacant també es podrà triar entre 13 llistes: PSOE, Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA), Ciutadans, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, Avant Adelante Els Verds, PP, Partit Llibertari, Unides Podem, Més Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, Vox, Retallades Zero-Grup Verd i Per un Món Més Just. 

També et pot interessar

stats