Com es reparteixen els diputats a Espanya?

La llei D’Hondt consisteix a dividir el nombre de vots vàlidament emesos entre la xifra de diputats que hi haja en cada circumscripció.

Sobres electorals en una urna en una imatge d'arxiu
Sobres electorals en una urna en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El sistema pel qual es calcula el nombre de diputats al Congrés i a les Corts és la llei D’Hondt. Consisteix a dividir el nombre de vots vàlidament emesos entre la xifra de diputats que hi haja en cada circumscripció. Es consideraran vàlids els vots a candidatures i els vots en blanc. 

 

Per a obtindre un diputat, en el cas de les eleccions generals, només computaran els resultats de les divisions que superen el 3% del total de vots vàlids per a cada circumscripció. Es consideraran vàlids els vots emesos i els vots en blanc. 

 

Un exemple fictici

 

Ací hi ha un exemple per a una circumscripció fictícia que atorga 5 diputats en unes eleccions generals. En el gràfic, 6 partits han superat el 3%. S’agafen els vots totals i s'hi apliquen diferents divisions. Obtindrien diputats les 5 xifres més altes. 

Una de les crítiques a la llei D’Hondt és que afavoreix al partit més votat. Segons aquest gràfic, el Partit Groc obtindria dos diputats, mentre que el Blanc, el Verd i el Marró, un diputat cadascun. 

 

El sistema fa que, amb un 26,6% dels vots, s’obtinga un 40% dels escons, mentre que, amb el 21,3%, tan sols se n'obtinga un. Una diferència de tan sols 8.000 vots (un 5% del total) representa el doble d’escons. 

 

Vora un 20% dels vots vàlids, la suma entre els partits Negre i Gris, no estarien representats per cap diputat. 

 

Castelló, un exemple real de les generals del 2016 

 

La circumscripció de Castelló disposava de 5 diputats en les últimes eleccions generals del 2016. En aquests comicis, hi va haver 303.479 vots vàlids (el còmput dels vots a candidatures i els vots en blanc). El límit per a obtindre un diputat es va situar en 9.104 vots, el 3% del total. Només quatre partits van superar aquesta xifra de vots i van obtenir diputats. 

També et pot interessar

stats