Més Compromís no garanteix encara suport al govern de coalició, però diu que "la disposició és favorable"

Baldoví reclama una proposta immediata per a reformar el model de finançament i una nova declaració d'impacte ambiental al port de València

El diputat de Més Compromís, Joan Baldoví, compareix davant els mitjans de comunicació.
El diputat de Més Compromís, Joan Baldoví, compareix davant els mitjans de comunicació.

Més Compromís no dona encara per fet el suport al govern de coalició de Pedro Sánchez i Unides Podem i no vol que s'incloga el partit valencià en cap suma per a la investidura mentre no hi haja una negociació. "La disposició és favorable, però [el govern de coalició] ara mateix no té el suport de Compromís", ha dit el diputat de la formació valencianista, Joan Baldoví, en una compareixença davant els periodistes. 

Baldoví reclama una "negociació real" i "no de dues hores com en la passada legislatura" per a abordar les condicions de la coalició, que passen, entre altres, perquè el govern espanyol es comprometa a presentar "en set o vuit mesos" una proposta per a la reforma del model de finançament. Més Compromís també exigirà l'augment progressiu del pressupost de l'estat en la partida de dependència, que, segons ha recordat, la Generalitat sufraga al 88%, quan li correspon pagar només la meitat. 

La llista de condicions inclou la petició de compromisos concrets sobre l'agenda valenciana. Baldoví ha destacat la necessitat d’invertir per a dignificar el transport de rodalies a la Comunitat Valenciana i una defensa més activa de l'agricultura, perquè es tinga en compte l'impacte que hi tenen els acords que se subscriguen amb tercers, com Mercosur.

La declaració d'impacte ambiental del port de València, entre les condicions

Capítol a banda, mereix el port de València. Més Compromís reclama que l'estat assumisca el deute del Consorci València 2007, com va prometre, i una nova declaració d'impacte ambiental per a l'ampliació del Port de València, un tema que ha enfrontat Compromís amb el PSPV. Malgrat que el socialistes i l'oposició al Botànic votaren aquest dimarts en contra, la formació valencianista entén que "no es pot declarar estat d'emergència climàtica i acollir la cimera sobre el clima i després votar macroampliacions al port de València sense conéixer les conseqüències en espais com l'Albufera", ha explicat Joan Baldoví.

Ja en clau estatal el diputat també ha reclamat concrecions sobre la reforma laboral, el blindatge de les pensions i la limitació del preu del lloguer a canvi del suport de la formació valencianista. 

Baldoví es reuneix amb Lastra

 

Durant la roda de premsa ha transcendit que Baldoví acabava de reunir-se amb la vicesecretària del PSOE, Adriana Lastra, a qui diu que ha vist "amb bona disposició" i “amb ganes de tancar un acord pròxim". No obstant això, ha reiterat que condiciona el suport de Més Compromís a noves reunions en un futur pròxim.

També et pot interessar

stats