Trump alça el bloqueig i autoritza la transició de poders a Biden

Tres setmanes després de les eleccions segueix sense reconéixer la victòria del demòcrata que continua formant el seu equip.

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, en una videoconferència amb alcaldes, a Wilmington, Delaware (els EUA)
El president electe dels Estats Units, Joe Biden, en una videoconferència amb alcaldes, a Wilmington, Delaware (els EUA) / Joshua Roberts (Reuter)

Tres setmanes després de les eleccions presidencials que va guanyar Joe Biden, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha alçat el bloqueig i ha autoritzat l'inici de la transferència de poders als demòcrates. El president ha posat en marxa la maquinària del traspàs, tot i que continua sense reconéixer la victòria de Joe Biden i denuncia un frau en contra seua. Trump ha signat una carta de l'Administració de Serveis Generals, l'òrgan encarregat d'iniciar aquest procés, dirigida al gabinet del president electe, i en què certifica el procediment burocràtic per a la transferència de poders. Mentrestant, Joe Biden continua formant el seu equip, en què destaca l'aposta per les dones, les minories i gent major, ja que recupera la figura de l'exsecretari d'estat John Kerry com a delegat especial per al medi ambient.

Però tràmits a banda, no ha tardat a tuitejar que continuarà lluitant per a destapar el frau electoral. "Vull agrair a Emily Murphy en la GSA la seua ferma dedicació i lleialtat al nostre país. L'han assetjada, amenaçada i ha sigut objecte d'abusos, i no vull veure que això li passa a ella, la seua família o a treballadors de la GSA. El nostre cas continua fort, seguirem la bona lluita i crec que hi prevaldrem", ha tuitejat Trump. No obstant això, ha continuat: "En el millor interés del nostre país, recomane que Emily i el seu equip facen el que hagen de fer respecte als protocols inicials, i he dit al meu equip que faça el mateix".

Comença la transició

En paral·lel als missatges del president, es va conéixer la carta que Murphy va fer arribar a Biden per a comunicar-li l'inici formal del procés de transició, la qual cosa ha d'evitar una transferència de poder caòtica. L'equip de transició demòcrata podrà accedir ara a recursos econòmics per a finançar-se (7,3 milions de dòlars), així com informació d'intel·ligència i accés als funcionaris de Trump per a l'intercanvi de carteres.

L'equip de Biden ha indicat que en els pròxims dies enviarà el seu equip perquè comence les reunions amb els funcionaris de Trump "per a discutir la resposta a la pandèmia i tindre una explicació completa dels nostres interessos de seguretat nacional", ha dit en un comunicat el director executiu de l'equip de transició de Biden, Yohannes Abraham. Així, Abraham ha constatat que la decisió de la GSA "proporciona a l'administració entrant els recursos i el suport necessaris per a dur a terme una transferència de poders sense problemes i pacífica".

L'equip de Biden

A pesar que no tenia fins ara els recursos governamentals per a treballar en la transició, l'equip de Biden havia començat ja a traçar una estratègia pròpia davant de la pandèmia de Covid-19 i a formar el seu futur gabinet amb diversos nomenaments. Aquest dilluns ha anunciat que Anthony Blinken serà secretari d'estat; Alejandro Mayorkas, secretari de Seguretat Nacional; Linda Thomas-Greenfield, ambaixadora davant l'ONU; i l'exsecretari John Kerry serà l’enviat presidencial pel clima. A més, es dona per fet el nomenament de l'antiga responsable de la Reserva Federal, Janet Yellen, com a futura secretària del Tresor.

D'altra banda, també s'ha sabut que Michigan ha fet un altre revés a les aspiracions de Trump i s'ha certificat la victòria de Biden en aquest estat.

També et pot interessar

stats