El pla Biden-Harris per a canviar els Estats Units... i el món

El nou equip demòcrata presenta un projecte amb quatre prioritats: Covid-19, recuperació econòmica, equitat racial i canvi climàtic.

D’esquerra a dreta, la vicepresidenta dels EUA Kamalah Harris i el president Joe Biden celebren la victòria
D’esquerra a dreta, la vicepresidenta dels EUA Kamalah Harris i el president Joe Biden celebren la victòria / Andrew Harnik (Reuters)

El nou president dels Estats Units té un pla. L'equip de Joe Biden i de la nova vicepresidenta, Kamala Harris, ha revelat el full de ruta per a la transició del país al nou cicle demòcrata. Un projecte que marca distàncies siderals amb el predecessor Donald Trump en quatre línies mestres: Covid-19, recuperació econòmica, equitat racial i canvi climàtic.

Crisi sanitària

Biden assegura que el govern federal actuarà "ràpid i amb agressivitat" per a reduir l'impacte del coronavirus als Estats Units, el país amb més contagis (10 milions) i morts (237.000) per la Covid-19.

El nou equip presidencial vol implantar l'ús obligatòria de la mascareta a tot el país, facilitar l'accés gratuït als tests de coronavirus, resoldre els problemes d'abastiment d’equips de protecció individual (EPI), i proporcionar recomanacions "clares, coherents i basades en l'evidència científica" a la societat, entre les quals ja destaca la necessària distància física.

És a dir, pren el camí contrari al de Donald Trump, qui minimitzava la importància de la pandèmia, insultava els científics i es burlava d'algunes mesures de seguretat, com l'ús de la mascareta.

El pla del nou president també preveu restablir de manera "immediata" la relació amb l'Organització Mundial de la Salut, de la qual Trump va retirar el país. En el projecte de transició admet que "no és perfecta" però reconeix el seu paper essencial en la gestió internacional de la pandèmia.

Recuperació econòmica

El projecte demòcrata marca la recuperació econòmica del país entre les prioritats. L'estratègia per a aconseguir-la passa per impulsar un "nou model" que supere les "debilitats estructurals i desigualtats" de l'actual. Per a combatre la crisi econòmica generada per la Covid-19 proposa ampliar la prestació per desocupació, crear nous llocs de treball derivats de les necessitats per a lluitar contra el coronavirus, i atorgar ajudes a pimes i emprenedors. Tanmateix no menciona el segon paquet d'estímul que demòcrates i republicans fa mesos que negocien. L'anterior, amb 2,2 bilions de dòlars, va ser el major de la història.

L'administració Biden-Harris també promet reconstruir la classe mitjana i impulsar la participació en l'economia de les dones i de les comunitats amb més desequilibris (afroamericana, llatina, persones natives americanes). A més, el sistema sanitari i la garantia d'una assegurança pública assequible es considera un assumpte "personal" per al nou equip presidencial.

Desigualtats racials

El pla de transició demòcrata contempla mesures per a acabar amb la violència policial, com la de crear una comissió de vigilància nacional sobre l'actuació de les forces de seguretat, deixar de proporcionar "armes de guerra" als agents, o prohibir les immobilitzacions pel coll, com la que va matar l'afroamericà George Floyd a Minnesota i va activar una onada de protestes a tot el país.

Contra les desigualtats l'equip Biden-Harris també compromet una sèrie de principis i inversions, entre les quals hi ha millores educatives o la de facilitar l'accés a l'habitatge de les minories.

Crisi climàtica

A diferència de Trump, que menyspreava deliberadament l'impacte de l'augment de les temperatures sobre el clima, el pla demòcrata preveu ressituar els Estats Units com a líder en la causa contra la crisi climàtica. I el primer pas en aquest camí serà tornar a l'Acord del Clima de París, del qual l'administració Trump va retirar el país. Joe Biden es compromet perquè els Estats Units avancen "de manera irreversible" cap a l'objectiu d'aconseguir zero emissions de carboni el 2050.

L'administració Biden-Harris vol activar aquests objectius de manera immediata, però la voluntat entropessa amb la incertesa sobre el marge d'acció real mentre Donald Trump no assumisca la derrota, ja que l'expresident pot limitar l'accés del nou equip a les agències federals des de les quals s'activen les polítiques.

Ferides interiors i exteriors

Mentre es resolen aquestes incògnites una part dels Estats Units té lesperança de l'arribada a la Casa Blanca del nou president, que ha promés sanejar les ferides del país i acabar-ne amb la polarització. La il·lusió és compartida en l'àmbit internacional, ja que per a alguns països el canvi de mandatari podria resoldre problemes enquistats. Sense Trump la Unió Europeu tindrà més força en les negociacions per a evitar un Brexit dur; es pot rebaixar la tensió aranzelària amb la Xina i altres regions promocionada pel proteccionisme de l'administració republicana, i Cuba i altres "enemics" dels Estats Units poden beneficiar-se d'una nova aproximació i del relaxament de les sancions.

També et pot interessar

stats