El lent recompte manté en suspens els Estats Units, pendents dels estats clau

Biden avantatja Trump a Michigan i Wisconsin, territoris decisius junt amb Pennsilvània.

Recompte de vots a Pennsylvania
Recompte de vots a Pennsylvania / Rachel Wisniewski (Reuters)

Després d'una intensa nit d'escrutini, el duel per la presidència dels Estats Units entre el republicà Donald Trump i el demòcrata Joe Biden continua encara obert i es decidirà previsiblement per un grapat de vots. El recompte cueja encara en almenys set estats, pendents del sufragi per correu, fet que podria allargar fins divendres la incògnita sobre quin dels dos ocuparà la Casa Blanca durant els pròxims quatre anys.

La clau, a hores d'ara, està als estats de Michigan, Pennsilvània i Wisconsin, els tres del mitjà oest industrial i rural. Són els mateixos que van decidir en l'últim moment les eleccions de 2016 i on, contra tot pronòstic, va guanyar Trump. Entre els tres sumen 46 compromissaris en el col·legi electoral, l'òrgan que nominarà finament el president d'ací al 6 de gener. El 538 delegats distribuïts en funció de la població dels diversos estats.

El candidat guanyador en cadascun d'aquests estats, encara que siga per un sol vot, s'emporta tots els compromissaris. De moment, Biden ha aconseguit 227 vots electorals i Trump 213, per tant són els 46 suports els que permetran tant a un candidat com a l'altre acostar-se als 270 vots que són necessaris per a aconseguir la majoria en l'òrgan i, per tant, proclamat guanyador.

A hores d'ara el candidat demòcrata té un avantatge momentani davant de l'actual mandatari nord-americà. Segons les previsions té moltes possibilitats de guanyar Arizona i Minnesota, i probablement també Nevada. A més, lidera per ara a Michigan i Wisconsin. L'escrutini, però, ha començat afavorint Trump, qui ha pegat la volta als resultats que li atorgaven les enquestes en alguns estats importants, entre ells Florida. Biden partia com a favorit amb vora tres punts d'avantatge, però el de moment president li l'ha arrabassat.

Les opcions de victòria encara estan obertes tant per a republicans com per a demòcrates. En general, Biden ha triomfat als estats de la costa oest i gran part de la façana atlàntica, a més de Colorado, Nou Mèxic i Illinois, entre d'altres. Al centre i al sud dels Estats Units el mapa es tiny de roig: Alabama, Arkansas, Iowa, Mississipí, Missouri, Dakota del Nord i Dakota del Sud, a més dels estats frontissa d'Ohio i Texas.

El recompte continuarà en les pròximes hores i, tot i que la presidència està enlaire, Trump ja s'ha donat per guanyador i ha acusat els demòcrates de "tractar de furtar les eleccions". Ha anunciat, a més, que recorrerà davant del Tribunal Suprem per a assegurar la seua victòria. Una reacció inèdita en la història del país que ja va pronosticar el passat 24 d'octubre el senador demòcrata Bernie Sanders en The Tonight Show, un late night de la cadena NBC. Per la seua banda, Biden ha demanat calma i prudència a l'electorat davant de la tardança de l'escrutini i ha dit que està "en el camí de la victòria".

Les autoritats de Wisconsin han dit que no podran anunciar aquest dimecres qui ha guanyat al seu estat. A Michigan necessiten almenys fins a la nit per a finalitzar l'escrutini i Pennsilvània, una de les grans esperances de Biden, tampoc podrà oferir-ne els resultats, possiblement, fins divendres. De moment només s’han comptabilitzat 75.000 dels 350.000 vots emesos per correu.

També et pot interessar

stats