Diferències mínimes entre Trump i Biden amb alguns dels estats clau encara en l'aire

Biden necessitaria almenys guanyar dos estats entre Michigan, Wisconsin, Geòrgia i Pennsilvània.

VÍDEO | Diferències mínimes entre Trump i Biden amb alguns dels estats clau encara en l'aire
04 de novembre 2020 - 12:11

Els nord-americans hauran d'esperar encara unes hores o fins i tot dies per a saber qui serà el president per als pròxims quatre anys. Els resultats dels primers recomptes de la nit electoral ofereixen un escenari obert amb estats encara pendents de finalitzar els recomptes.

Tot i que els dos candidats tenen assegurats els compromissaris dels estats que tradicionalment voten a demòcrates o republicans, serà l'escrutini dels estats clau el que decidirà el guanyador de les eleccions. En aquests moments el candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, té un avantatge davant del president dels EUA, Donald Trump, de 224 delegats a 213 en el Col·legi Electoral, segons les projeccions dels mitjans estatunidencs. Per a ser proclamat guanyador es necessiten 270 compromissaris del Col·legi Electoral. Tot i l'avantatge actual, els resultats podrien capgirar-se segons es decanten estats com ara Michigan, Wisconsin, Geòrgia o Pennsilvània. A Ohio i Florida, segons els mitjans nord-americans, ja estaria confirmada la victòria de Trump. A Michigan les autoritats ja han advertit que el resultat es podria conéixer dimecres de vesprada o fins i tot dijous.

Els estats clau en els quals l'escrutini està en curs en aquests moments són Carolina del Nord, Geòrgia, Pennsilvània, Michigan, Wisconsin, Arizona, Minnesota o Iowa. Trump, segons mitjans com la CNN o The New York Times porta la davantera en la majoria d'aquests estats amb les excepcions de Minnesota, Arizona i Iowa.

Quasi 100 milions d'estatunidencs havien votat per anticipat abans que els col·legis electorals obriren les urnes aquest 3 de novembre, la qual cosa suposa el 72,3 per cent del total que va votar en els comicis de 2016, segons les dades de US Election Project. 35,9 milions corresponen a sufragis emesos en persona en les passades jornades i 64,8 milions més a vots per correu, segons l'organització de la Universitat de Florida.

El Col·legi Electoral votarà formalment el 14 de desembre, i el 20 de gener de 2021 se celebrarà la cerimònia de proclamació.

També et pot interessar

stats