El demòcrata Joe Biden, 46é president dels Estats Units

Kamala Harris farà història com a la primera vicepresidenta del país.

VÍDEO | El demòcrata Joe Biden, 46é president dels Estats Units

El candidat demòcrata Joe Biden serà el nou president dels Estats Units després de superar el mínim de 270 compromissaris en guanyar els vint que es reparteixen a Pennsilvània.

Després de quatre nits d'escrutinis agònics, sense poder saber qui era guanyador de les eleccions, Joe Biden ha aconseguit els vots necessaris. El demòcrata és el candidat presidencial que més vots populars ha guanyat en la història dels EUA, amb més de 74 milions, en unes eleccions amb un rècord de participació.

Poc després que es publicaren les projeccions dels grans mitjans, Biden ha compartit en Twitter un missatge en què afirma: “Estic honrat que m'hagen triat per a liderar el nostre gran país”. El candidat ha acompanyat aquestes paraules amb un vídeo que mostra imatges de desenes de persones nord-americanes i paisatges rurals i urbans del país, al ritme de la cançó “America the Beautiful” interpretada per Ray Charles.

El republicà Donald Trump ha afirmat aquest dissabte en Twitter que ha guanyat les eleccions “de sobra”. El candidat republicà, però, no pot aconseguir la reelecció de cap manera sense imposar-se a Pennsilvània.

També la futura vicepresidenta, Kamala Harris ha publicat un tuit afirmant: “Aquestes eleccions no són només sobre Joe Biden o sobre mi. Es tracta de l’ànima dels Estats Units i la nostra voluntat de lluitar per això. Tenim molta faena per davant. Comencem”.

Harris, primera vicepresidenta dels EUA

Kamala Harris farà història com a la primera vicepresidenta dels Estats Units d'Amèrica. Harris, de pare jamaicà i mare índia, serà també la primera persona negra i asiaticoamericana que ostentarà aquest alt càrrec. A causa de la seua ascendència migrant es va posar en marxa durant la campanya una teoria de la conspiració, a la qual es va sumar Donald Trump, que plantejava la possibilitat que no poguera optar al càrrec de vicepresidenta.

Trump: “Les eleccions no s’han acabat”

L’equip de campanya de Trump ha publicat un comunicat que acusa Joe Biden i “els seus aliats mediàtics” d'anunciar falsament la victòria. Els republicans denuncien que el candidat demòcrata no és el guanyador certificat en cap estat i subratllen que el recompte de vots encara pot fer que Trump guanye les eleccions.

Votants demòcrates celebren la victòria de Joe Biden a la plaça de Black Lives Matter de la ciutat de Washington. / Hannah McKay (Reuters)

Reaccions internacionals

Els líders de diversos països ja han felicitat el 46 president dels EUA per Twitter. Entre els primers, destaquen el primer ministre britànic, Boris Johnson, el canadenc, Justin Trudeau, i el president francés Emmanuel Macron.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha inclòs en la seua felicitació la vicepresidenta Kamala Harris i ha posat l'accent en la importància de la col·laboració entre Espanya i els Estats Units d'Amèrica per a afrontar "els grans reptes globals".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat l'enhorabona a Biden i Harris publicant una fotografia dels dos amb l'etiqueta #TrellatFirst.

El Senat, enlaire fins al gener

La majoria al Senat probablement no es decidirà fins al 5 de gener, quan se celebrarà la segona volta per als dos escons que corresponen a l'estat de Geòrgia. Segons les projeccions dels grans mitjans, cap de les candidatures arribarà al 50% dels vots necessaris per a aconseguir un escó en aquestes eleccions.

Actualment, l'escrutini mostra un empat tècnic, amb 48 dels 100 escons del Senat per als demòcrates i 48 per als republicans, encara que s'espera que aquests últims s'anoten una victòria a Carolina del Nord i una altra a Alaska, la qual cosa els permetria sumar 50 escons.

Si els demòcrates guanyen els dos escons de Geòrgia, quedarien empatats a 50 amb els republicans. Amb la victòria de Joe Biden, la vicepresidenta Kamala Harris tindria el poder de votar amb els demòcrates per a trencar l'empat amb els republicans, ja que el vicepresident dels EUA també presideix la cambra alta.

També et pot interessar

stats