El Col·legi Electoral dels EUA confirma la victòria de Biden i soterra un poc més les aspiracions de Trump

El president de Rússia, Vladímir Putin, felicita finalment el demòcrata pels resultats electorals.

El president electe dels EUA Joe Biden
El president electe dels EUA Joe Biden / Mike Segar (Reuters)

El Col·legi Electoral dels Estats Units ha confirmat aquest dilluns el demòcrata Joe Biden com a president electe. Aquest tràmit burocràtic, habitualment sense transcendència, s'havia convertit enguany en un pas crucial per les maniobres de Trump per a substituir als compromissaris demòcrates elegits per vot popular en alguns estats.

No obstant això, després de cinc setmanes de batalla jurídica i judicial, el Col·legi Electoral ha atorgat 306 vots a Biden per 232 a Trump, exactament els mateixos que van llançar els resultats dels comicis.

Minuts després que l'estat més occidental del país –Hawaii– assignara els seus vots, Biden ha fet una compareixença pública per a demanar a Trump que reconega la seua derrota d'una vegada i passe pàgina. El president electe ha recordat que els 306 vots que ha rebut són els mateixos que l'expresident Trump va aconseguir en els comicis de 2016, quan va qualificar els resultats com una “victòria aclaparadora”.

Amb la ratificació del Col·legi Electoral el sistema electoral fa un pas més per a soterrar la disputa electoral, després del colp de gràcia contra les pretensions de Trump que el Tribunal Suprem va donar la setmana passada, quan va rebutjar els intents de l'expresident de revertir els resultats en quatre estats. Tanmateix, al mandatari eixint encara li queda la possibilitat d'intentar d'interferir en l'última fase del procés, quan el Congrés es reunisca el 6 de gener per a donar el vistiplau a l'elecció de Biden.

Putin reconeix la victòria de Biden

Però tot i les maniobres de Trump, l'elecció del dirigent demòcrata com a nou president dels Estats Units sembla inevitable. L'últim estat a reconéixer-la ha sigut Rússia, país amb què els EUA no viuen el millor moment diplomàtic.

El president rus, Vladímir Putin, ha felicitat aquest dimarts finalment a Joe Biden pels resultats a través d'un telegrama, on ha expressat el seu desig perquè, malgrat les diferències, les dues potències puguen cooperar per a resoldre els problemes que afronta el món.

Putin també ha expressat l'esperança que hi haja una entesa més gran amb Biden sobre la política de control d'armes. Una referència a l'acord bilateral de reducció d'armes nuclears que expira el pròxim 5 de febrer.

Encara que durant els últims quatre anys les denúncies d'ingerència russa als EUA han sigut contínues, Putin i el president eixit dels EUA, Donald Trump, van mantindre una bona sintonia personal, tot el contrari que entre el líder rus i Barack Obama (2008-2016). Els analistes russos consideren des dels mitjans que l'arribada de Biden al poder no millorarà les relacions entre Moscou i Washington, que es troben en el pitjor moment des de la Guerra Freda.

També et pot interessar

stats