28A

Bonig: "Les majories absolutes són complicades, però volem liderar el bloc de centredreta"

36 min.

"Eixim a guanyar, som conscients que les majories absolutes són complicades, però volem liderar el bloc de centredreta". Així s'ha pronunciat Isabel Bonig, la candidata del Partit Popular a la presidència de la Generalitat en À Punt, en l'última de la ronda d’entrevistes electorals que ha oferit la televisió pública valenciana.

La presidenta del PPCV ha afirmat que el seu és "el partit de la responsabilitat, de la gestió i de l'economia". Preguntada per la irrupció de Vox i la possibilitat de pactar per a formar govern després de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril, ha assegurat que ha de ser el partit de Santiago Abascal el que ha de respondre. "Crec que la gent que vulga implicar-se és bo que s'implique", ha dit. 

Bonig considera viable un pacte a l'andalusa traslladat a la Comunitat Valenciana, però mantenint les línies roges del Partit Popular: "Tenim molt clar que són la defensa d'Espanya, la defensa dels més necessitats, la igualtat de drets i la llibertat econòmica i educativa". 

"La concertada és pública"

Pel que fa a l'educació, la líder dels populars ha defensat la concertada com un model complementari i ha dit que "és tan pública com la pública". Ha advertit que un nou govern d'esquerra podria suposar "la mort de la concertada" i ha reiterat que, si és presidenta de la Generalitat, recuperarà l'anterior model de línies. Això possibilitarà, segons ha explicat, que els progenitors puguen triar la llengua vehicular en què s'eduquen els seus fills. També ha apuntat que un de cada cinc centres públics oferirà el 80% de les hores lectives en anglés.

Col·laboració publicoprivada també en la sanitat

Isabel Bonig ha defensat amb el mateix argument la col·laboració publicoprivada en la sanitat i ha dit que "tan pública és la gestionada per funcionaris com la gestionada per una empresa". La candidata popular ha qualificat de "sectària" la decisió del govern valencià d'iniciar la reversió de la gestió del Departament de Salut de Dénia al sistema públic, i ha assegurat que la recuperació de la titularitat pública de l'hospital d'Alzira ha comportat un "empitjorament de la qualitat del servei". Segons ha dit, amb el Botànic han augmentat les llistes d'espera sanitàries i ha proposat establir per llei uns terminis màxims per a proves menors i diagnòstiques. 

Una "revolució" fiscal

El model econòmic dels populars és un dels punts forts del seu programa, que recull una "revolució fiscal", la baixada d'impostos generalitzada. Bonig ha contraposat el model de l'esquerra de "més administració, més impostos i més despesa pública" al seu, que ha descrit com a compatible amb l'equilibri econòmic. Amb la supressió de l'impost de patrimoni, que paguen les rendes superiors als 600.000 euros, ha dit, "es guanya en inversió i consum".

"No demanaré perdó per ser del PP"

Pel que fa als casos de corrupció vinculats al Partit Popular, alguns oberts encara com ara els que afecten Eduardo Zaplana, Rafael Blasco o Alfonso Grau, Isabel Bonig ha dit que el seu partit ja ha assumit responsabilitats i ha afirmat: "Vaig demanar perdó, però no en demanaré per ser del PP". 

Preguntada per les mesures contra la corrupció que establiria en cas que fora presidenta de la Generalitat, Bonig ha assegurat que "els millors controls són els que posa la llei i també tindre funcionaris altament qualificats, independents i ben retribuïts". Ha avançat que tancarà organismes com la Conselleria de Transparència i l'Agència Antifrau. "Farem una auditoria i tot allò que no siga necessari se suprimirà", ha dit. 

stats