El PSOE guanya les europees i trau més de 10 punts al PP

La Comunitat Valenciana només tindrà tres eurodiputats en quedar-se sense representació Compromís per Europa.

El PSOE guanya les europees i trau més de 10 punts al PP

Rotunda victòria del PSPV-PSOE en les eleccions europees a Espanya, que obté 20 escons i trau més de deu punts al PP en percentatge de vots. Són sis més que en els anteriors comicis, els del 2014. Els populars es queden amb 12 i en perden 4 respecte de l'anterior cita electoral. Ciutadans millora els resultats i passa de dues a set places en el Parlament Europeu; sis són per a Unides Podem, tres per a Ara Repúbliques i per a Vox, dues per a Junts i una per a la coalició CEUS. 

Aquests resultats suposen que la Comunitat Valenciana només tindrà tres eurodiputats: la socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero i els populars Esteban González Pons i José Manuel García-Margallo. Al territori, el PSOE frega el 33%, el PP es queda en el 23%, Ciutadans aconsegueix el 14% dels vots i Unides Podem es queda a dècimes del 10% dels sufragis. Compromís per Europa supera per poc el 8%, amb la qual cosa no pot revalidar els resultats del 2014 i es queda fora del Parlament Europeu. Vox se situa en sisena posició (7%), seguit de PACMA (1,5%), Ara Repúbliques (0,5%) i Junts per Catalunya (0,3%). 

La número 5 de la llista del PSOE al Parlament Europeu, Inmaculada Rodríguez-Piñero, ha celebrat el “magnífic resultat” obtingut pel seupartit en les eleccions d'aquest diumenge, en les quals els ciutadans i ciutadanes “han tornat a confiar majoritàriament en l'opció socialista”. “La socialdemocràcia està més forta que mai, gràcies al suport dels espanyols”, ha afegit.

Europa continua tenyida de blau

Tal com pronosticaven les enquestes, el Partit Popular Europeu és el guanyador de les eleccions a Europa, amb 180 escons, dels 751 totals, i un 24% dels vots emesos a tota la Unió. Els socialistes europeus han sigut la segona força més votada, amb 152 escons, un 20% dels vots. Per darrere, l'aliança dels liberals, ALDE, amb 105 i un 14%. I els Verds-ALE són la tercera força al Parlament Europeu, amb 67 escons i el 9% dels vots. Els partits euroescèptics, per la seua banda, han augmentat representació, tot i que no han obtingut un nombre d'escons que els permeten bloquejar per si sols votacions clau, com es temia en els sondejos.

Tots aquests resultats podrien canviar substancialment pel Brexit i el canvi de repartiment d'escons en cas que el Regne Unit consumara l'eixida. 

També et pot interessar

stats