El PP passa a ser segona força política després de 28 anys

Els populars mantenen a la Comunitat Valenciana 926 regidories i 148 governs amb majoria absoluta.

El PP passa a ser segona força política després de 28 anys
El PP passa a ser segona força política després de 28 anys

El 1995 el blau del Partit Popular es va estendre per les comarques valencianes i no va flaquejar fins al canvi liderat, dues dècades després, pel PSPV i Compromís. Ara les eleccions municipals han dibuixat un mapa policrom en què els populars passen a ser segona força política (26,22% dels vots), però mantenen 926 regidories i 148 governs amb majoria absoluta.

La subsecretària general del PP, Elena Bastidas, va manifestar en conéixer els resultats electorals que es consoliden com “el principal partit de l’oposició i el gran partit del centre dreta”. Segons destaca, les eleccions municipals han suposat un “punt d’inflexió” per a la seua formació i anuncia que tenen la vista posada en “la reconquesta de les autonòmiques de 2023”.

Segona en el rànquing, però primera en majories absolutes

A les comarques del nord, els populars continuen en el segon lloc del rànquing, però superen al PSOE en majories absolutes amb 63 alcaldies. Les localitats amb més vots per al bastió popular són Onda, Benicàssim i Sogorb, on superen el 40% d’escrutini. Destaquen també Espadella, les Fonts d’Aiòder, Palanques, Torre-xiva i Vilafermosa, municipis amb menor població però tots ells amb una majoria popular que supera el 80%.

Compromís acurta distància a les comarques del centre

A les comarques del centre la distància amb Compromís s’estreteix substancialment i continua la caiguda de vots respecte dels comicis del 2015. Tot i això, el PP conserva el 23,42% dels vots i 48 majories absolutes. Paiporta, Llíria i Alfafar s’emporten la majoria de paperetes populars, aquest últim sense necessitat de pactes per a la formació de govern.

La incertesa de Villena i Oriola

Els resultats dels populars als municipis de les comarques meridionals també superen els del PSPV en majories absolutes, amb un total de 37, però se situen en una segona posició (29,61%). Dels municipis amb més paperetes del PP, Torrevella i Benidorm superen la línia de tall per a poder governar en solitari. A Oriola, en canvi, el PP torna a guanyar les eleccions municipals, però necessitaria pactar amb Ciutadans per a evitar la bancada de l’oposició.

I l’altra incògnita es trasllada a Villena, on un canvi en el recompte dels resultats electorals origina un empat de 14 escons entre PSPV i PP a la Diputació d’Alacant. Aquest ball de vots deixa la presidència en mans de Ciutadans, amb dos diputats, que podria decantar el govern a dreta o esquerra. El secretari general dels socialistes, Ximo Puig, ja ha estés la mà a possibles negociacions per a aconseguir el govern a l’ens provincial i també a l’Ajuntament, on PP i PSPV empaten amb nou escons.

També et pot interessar

stats