Els partits polítics espanyols fan balanç

Matí de reunions per a les formacions per tal de marcar el camí que cal seguir després del 26M.

Els partits polítics espanyols fan balanç
Els partits polítics espanyols fan balanç

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ja ha descartat dimitir després dels resultats electorals assolits per la formació morada el 26M. En una roda de premsa que ha oferit aquest dilluns, ha afirmat que el seu càrrec està sempre a disposició de les bases del seu partit.

A més, ha rebaixat el to respecte a la setmana passada, quan manifestava que era de sentit comú entrar en un ministeri en el govern de Pedro Sánchez . Ha aclarit que Podem no ho posarà difícil en la negociació per a conformar el govern espanyol i assumeix que tindrà una proporció modesta. "No demanarem res que no ens corresponga", ha assegurat. 

Després del resultat en les eleccions autonòmiques i municipals, Iglesias reconeix que és temps de fer autocrítica, per això ha dit que convocarà el Consell Ciutadà de Podem en les pròximes setmanes. 

Comité nacional de negociació en Ciutadans

Ciutadans, per la seua banda, ha reunit a Madrid l'executiva. La portaveu de la formació taronja, Inés Arrimadas, ha anunciat que també serà portaveu en el Congrés. Aquest dilluns no ha volgut donar pistes sobre si Ciutadans podria pactar amb el PSOE en territoris com ara Castella i Lleó i Aragó: "No hem parlat de cap cas concret", ha assegurat. Sí que ha explicat que s'ha constituït un comité nacional de negociació que abordarà els futurs pactes de govern i que començarà a treballar des d'aquest dimarts.

El Partit Socialista intentarà governar en tots els municipis on ha sigut la força més votada

El partit de Pedro Sánchez també ha analitzat aquest matí els resultats dels comicis municipals i autonòmics. El PSOE ha eixit reforçat i ha consolidat la seua presència en les eleccions municipals, europees i autonòmiques a tot Espanya, però això no significa que puga governar en totes les comunitats on ha guanyat. A partir d'ara comença un període de negociacions intenses. A més, des del partit també consideren que els resultats obtinguts afectaran el procés d'investidura de Sánchez, sobretot per la caiguda d'Unides Podem. 

Ara, entre les seues prioritats han fixat parar l'escalada de l'extrema dreta que podria tindre la clau en diferents municipis, i per a fer-ho redoblaran la pressió a Ciutadans perquè no pacte amb ells. 

El lideratge de Pablo Casado ja no es qüestiona

El Partit Popular ha celebrat aquest matí un comité de partit on l'ambient ha sigut completament diferent del viscut ara fa un mes després de les eleccions generals. Els barons de la formació han rebut amb aplaudiments el seu president, Pablo Casado, el lideratge del qual, ha deixat d'estar qüestionat. Tot i que els resultats els han deixat en segona posició per darrere del PSOE en termes generals a tot Espanya, el PP s'ha mostrat satisfet amb la representació obtinguda.

A més, els populars han celebrat la victòria a la Comunitat de Madrid i el fet d'haver arrabassat a Manuela Carmena la capital. Els membres del comité s'han mostrat satisfets amb el gir al centre proposat per Casado després de les generals que els ha salvat del 'sorpasso' de Ciutadans. 

També et pot interessar

stats