26M

Els partits del Pacte de la Nau reivindiquen la seua gestió en el debat d'À Punt

73 min.
tp

Quins reptes té la ciutat de València? És una ciutat més sostenible o un caos de trànsit? Quins pactes consideren possibles els candidats i les candidates? Els cinc aspirants a l’alcaldia de València han presentat aquesta nit a la televisió d’À Punt en directe les principals propostes de les seues formacions polítiques de cara al 26M.

 

Joan Ribó (Compromís), María José Catalá (PP), Sandra Gómez (PSPV-PSOE), Maria Oliver (Unides Podem-Esquerra Unida) i Fernando Giner (Ciutadans) han marcat prioritats i propostes. El debat ha tingut moments intensos, entre altres l'encreuament de retrets entre Joan Ribó i María José Catalá en qüestions com ara els pactes postelectorals, però també entre Maria Oliver i Fernando Giner o d’este amb Ribó en parlar de mobilitat urbana o de corrupció.

El debat entre els cinc candidats a l’alcaldia de la ciutat de València ha arrancat amb els principals eixos de campanya dels partits. Les crítiques de l’oposició al govern de la Nau s’han centrat en la política en favor de la bicicleta del consistori, liderat per Joan Ribó. Sandra Gómez, candidata del PSPV-PSOE i sòcia de govern, ha insistit en la necessitat de participació i diàleg per a definir un model de mobilitat amb l’anunci d’un carnet gratuït per al transport públic adreçat als menors de 25 anys. Per contra, la candidata del PP, María José Catalá, ha acusat Ribó de convertir una “ciutat còmoda en una col·lapsada”. Per la seua banda, Fernando Giner, de Ciutadans, ha fet una aposta per un transport públic reforçat que rebaixe els temps d’espera i potencie la intermodalitat en l’àrea metropolitana. Fins i tot Maria Oliver, candidata de Unides Podem- Esquerra Unida, s’ha mostrat crítica amb el carril bici del carrer Russafa.

L’accés a l’habitatge

Els i les representants de les candidatures han coincidit en la diagnosi sobre el preu del lloguer amb un augment elevat a la ciutat de València i l’increment lineal en tots els barris de la ciutat. Davant aquesta realitat, Giner ha proposat situar en el centre de la política “les persones, amb l’aposta de crear una regidoria de la família amb l’objectiu de potenciar l’assistència domiciliària i l’increment de places residencials". Catalá, per la seua banda, ha assegurat que el govern de Compromís, PSPV-PSOE i Podem no ha fet “ni una sola vivenda protegida” en la ciutat i ha criticat l’augment de la pobresa. 

Catalá ha promés una ajuda lineal de 150 euros per a ajudar als jóvens a llogar. En l’apartat de les propostes, Gómez s’ha mostrat partidària de controlar els apartaments turístics i ha anunciat 4.500 vivendes de protecció pública i lloguer assequible en els pròxims quatre anys. Ribó, al seu torn, ha remarcat també la necessitat de controlar els apartaments turístics i aposta per posar un límit legal al preu del lloguer. Oliver ha recordat que hi ha a València “60.000 habitatges buits que poden resoldre la crisi d'habitacions a València”.

Política de pactes

El bloc de pactes és el que ha concentrat un major encreuament de retrets entre candidats. Principalment, entre Ribó, Catalá i Giner. El candidat de Compromís ha assegurat que “el govern de coalició de l’Ajuntament de València és el que millor funciona” i ha apostat per la seua continuïtat, un èxit que ha atribuït a Compromís. L'afirmació ha sigut contestada per Gómez, que defensa que “la responsabilitat de l’estabilitat del pacte a la ciutat és de la presència del partit socialista”. Ribó ha preguntat a Catalá i a Giner si pactarien amb Vox i ha iniciat un encreuament entre els dos candidats. La pregunta ha sigut repetida a Giner, amb el mateix resultat. Oliver, per la seua banda, ha defensat que Unides Podem-Esquerra Unida “serà la clau d’un govern de progrés”.

Impostos

Les propostes sobre la fiscalitat de la ciutat han sigut també el marc d’un nou enfrontament entre Ribó i Catalá. Ribó ha defensat les inversions del seu govern i la baixada de l’endeutament. “En este ajuntament ni es roba ni es malbarata”, ha afirmat Ribó, provocant les protestes de Catalá. La candidata del PP ha defensat una rebaixa en els impostos municipals, igual que el candidat de Ciutadans. Per la seua banda, Oliver ha fet una aposta per augmentar les inspeccions i per crear una taxa turística. I, finalment, Gómez ha recordat que “a menys impostos, menys recursos i menys serveis.  Necessitem recursos públics i, amb la proposta de les tres dretes, suposaria que els comptes públics de l'ajuntament feren fallida", ha remarcat. 

À Punt oferirà una programació especial el 26M

Amb aquest debat, À Punt Mèdia, els mitjans públics valencians, segueixen la seua programació especial dedicada als comicis municipals i europeus del pròxim diumenge 26 de maig. D’aquesta manera, el pròxim dijous, a les 22:15 tindrà lloc el debat amb els candidats i candidates a l’alcaldia d’Elx. A més, À Punt oferirà diumenge 26 un desplegament especial en totes les seues finestres per a informar minut a minut de l’evolució de la jornada electoral, dels resultats i de l’anàlisi.