La governabilitat de 154 municipis valencians, pendent dels pactes

‘Les notícies del matí’ entrevista els líders de les formacions més votades de Sagunt (Camp de Morvedre), Asp (Vinalopó Mitjà) i Sogorb (Alt Palància).

Dario Moreno (Sagunt), Antonio Puerto (Asp) i Carmen Climent (Sogorb).
Dario Moreno (Sagunt), Antonio Puerto (Asp) i Carmen Climent (Sogorb).

Les eleccions municipals del 26M permetran governs de majoria absoluta en 387 municipis de la Comunitat Valenciana, que contrasten amb les 154 localitats on han resultat majories relatives, la governabilitat dels quals exigirà pactes de govern. Les notícies del matí ha polsat les dos situacions seguint la ronda d’entrevistes que ha iniciat amb els nous alcaldes electes.

Pactes amb independentistes a Sagunt

Dario Moreno ha recuperat l’alcaldia de Sagunt (Camp de Morvedre) per al PSPV després d’un fort creixement dels suports, que ha fet passar els socialistes de 3 a 7 regidors, i de sisena a primera força política. 

Malgrat els bons resultats, Moreno assegura ser conscient de les limitacions –tenen 6 de 27 regidors possibles– i de la necessitat de buscar suport en altres formacions polítiques, tant per a la investidura com per a governar els pròxims quatre anys. Amb aquest objectiu Moreno assegura que estendrà la mà a totes les formacions, fins i tot a aquelles amb les quals hi ha més distància ideològica, per a “buscar punts en comú i àrees de consens que poden ser determinants per al desenvolupament a llarg termini del municipi”.

Negociacions, programa, proposta i projecte és la seqüència que activarà el partit socialista, que ha avançat la possibilitat d’acords amb Iniciativa del Port, malgrat la discrepància de base que deriva de la reivindicació d’aquest partit per a segregar el Port de Sagunt.

Asp, el microclima d’EU

Asp, al Vinalopó Mitjà, és un altre cas de majoria relativa obligada a pactes. Esquerra Unida ha obtingut 8 regidors dels 21 que li pertoquen a este ajuntament. És una de les deu localitats on la formació d’esquerres ha sigut la llista més votada. 

L’EU d’Antonio Puerto ha guanyat un regidor més des dels passats comicis, una conquista que entén que és fruit de la seua política de proximitat i apegada a les necessitats de la gent. Una política que, per contra, desvincula de la que ha fet Esquerra Unida a la Comunitat Valenciana, sobre la qual convida a reflexionar. “Asp és un microclima”, diu, “fora d’ací estem a la vora de la desaparició”. 

Puerto iniciarà d’ací a poc la ronda de contactes, entre els quals destaca el PSOE com a opció més probable per a una coalició, per la proximitat ideològica i pel fet que, segons l’alcalde en funcions, el suport de la formació en la passada legislatura ha permés al veïnat viure millor. 

Diàleg i majoria absoluta a Sogorb

Res a veure amb l’àmplia majoria que ha obtingut a Sogorb la popular Carmen Climent. El PP ha recuperat la majoria absoluta en aquesta localitat de l’Alt Palància després de quatre anys de coalició del PSPV i Sogorb Participa.

Amb tot, Climent està oberta al diàleg i també iniciarà una ronda de contactes amb les formacions. “Vull trobar-me amb totes les forces de Sogorb. M’agrada el diàleg i el consens, que tots puguen opinar i que si es pot arribar a un acord, anem totes a una”, ha dit la líder popular.

També et pot interessar

stats