La dinamització econòmica i el model de ciutat centren el debat dels candidats i candidates a l’alcaldia d’Elx

À Punt i TeleElx organitzen conjuntament per primera vegada un debat municipal entre els caps de llista.

VÍDEO | La dinamització econòmica i el model de ciutat centren el debat dels candidats i candidates a l’alcaldia d’Elx

L'espai públic valencià de comunicació i TeleElx han reunit aquesta nit, a l’antic escorxador de la capital del Baix Vinalopó, Carlos González (PSPV-PSOE), Pablo Ruz (PP), Mireia Mollà (Compromís), Eduardo García-Ontiveros (Ciutadans) i Jesús Pareja (Partit d’Elx) perquè confronten les seues propostes per a la ciutat durant els pròxims anys.  El debat ha tingut els principals moments d’intensitat quan s'ha parlat de les inversions econòmiques previstes en una ciutat de llarga tradició manufacturera o de la realitat de les pedanies del municipi.

La construcció de l'aparcament subterrani al Mercat Central d’Elx (que amenaça la consideració del Misteri com a patrimoni de la humanitat, pel seu impacte al centre històric) ha tingut gran protagonisme en la primera part del debat. Així, mentre el candidat del PP s’ha mostrat partidari, si els informes tècnics ho avalen, de començar les obres d’aquest aparcament al més prompte possible, el representant de Ciutadans ha demanat diàleg entre totes les forces, mentre que la candidata de Compromís ha posat l’accent en el desenvolupament sostenible, en una línia semblant al PSPV-PSOE. Tant Compromís com socialistes han defés, també, un impuls en el desenvolupament d’Elx, que té una àmplia trajectòria empresarial i de gran tradició industrial.

Un altre punt àlgid del debat ha sigut l’exposició de les propostes dels diferents partits sobre les pedanies d’Elx i la relació que mantenen amb el nucli urbà. La ciutat té 31 pedanies que ocupen bona part del seu territori. Totes les candidatures han coincidit en la necessitat de millorar les dotacions i les infraestructures de les pedanies. A partir d'aquest punt, les propostes han diferit. El Partit d’Elx considera la neteja i l’enllumenat com a problemes principals que cal resoldre i proposa destinar el 20% del pressupost en inversions de l’Ajuntament a les pedanies. García-Ontiveros, per la seua banda, ha remarcat l’aposta per integrar les pedanies amb Elx i ha assegurat que fa dos anys que Ciutadans escolta les propostes dels veïns i veïnes. Mollà ha remarcat la seua aposta per millorar, entre d’altres, les dotacions culturals de les pedanies, mentre que el PP ha criticat la falta d'inversions del Consell en educació i González ha criticat que el PP “flirtege” amb les entitats segregacionistes d’Elx.

En matèria fiscal, les propostes han variat des de la rebaixa que planteja el PP per a “incentivar el comerç”, al manteniment dels impostos del PSPV-PSOE i Compromís per a evitar retallar serveis, o a la proposta de Ciutadans de crear bonificacions fiscals per als emprenedors que vullguen invertir a la ciutat.

En l’apartat de pactes, els candidats del PP, Ciutadans i Partit d’Elx s’han mostrat oberts a arribar a acords sense excepcions. "Eixim a trobar espais d'entesa amb tots, a la nostra esquerra i a la nostra dreta, perquè, per damunt de qualsevol cosa o idea, està Elx", ha assegurat Ruz en el seu torn. “Qui vullga estar amb el nostre programa, estarà amb Ciutadans”, ha emfatitzat García-Ontiveros. En una línia semblant, Pareja ha incidit en el fet que “la ciutat vota una pluralitat que ens obliga a parlar, a entendre’ns i a traure propostes que permeten que Elx tire avant”. Compromís ha remarcat l’aposta per un govern de coalició mentre que el PSPV-PSOE aposta per un govern monocolor amb suports puntuals.

Amb el de l'alcaldia d'Elx es conclou el cicle de debats de candidats municipals en la ràdio i la televisió d’À Punt. L’espai públic de comunicació valencià oferirà una programació especial en totes les seues finestres aquest diumenge per a informar minut a minut del desenvolupament de la jornada electoral i dels resultats dels comicis municipals i europeus del 26M

També et pot interessar

stats