Les xifres més altes d'ingressos a les UCI per Covid-19 estan al sud del territori

La Comunitat Valenciana està entre les autonomies amb menys pressió hospitalària de tot Espanya.

Un pacient és atés en una UCI
Un pacient és atés en una UCI / À Punt NTC

L'augment de pacients de Covid-19 a les unitats de cures intensives (UCI) comença a preocupar els experts, especialment al del sud de la Comunitat Valenciana. Aquestes comarques registren les xifres més altes de malalts ingressats en aquest espais, tot i que Alacant no és la província en què més positius ha notificat la Conselleria de Sanitat Universal (13.446 casos enfront dels 22.239 registrats a la província de València, segons el balanç d'aquest dimarts).

Fa una setmana que la xifra d'ingressats amb Covid-19 a les UCI valencianes es manté aproximadament entre 70 i 80. Les últimes dades d'incidència en comptabilitzen 74 en tot el territori, dels quals 34 estan a Alacant, 31 a València i nou a Castelló. En hospitals com el General d'Alacant, on només hi ha 19 llits per a cures intensives, n'hi ha ocupats 17, cinc dels quals per malalts de coronavirus. Al General d'Elx la situació s'agreuja, ja que no hi ha lliure cap dels dotze llits de l'UCI i la meitat dels pacients estan infectats per la Covid-19. La capital del Baix Vinalopó, de fet, és la que presenta una incidència acumulada més alta del virus de les quatre grans ciutats valencianes: 141 casos per cada 100.000 habitants.

La situació encara no és comparable a la del passat més de març, quan es van viure les setmanes més dures de la pandèmia en tot Espanya, però el sindicat de metges alerta que si continua la tendència a l'alça de l’últim mes serà necessari habilitar més llits, com ja es va fer aleshores. “El següent que farem és ocupar els llits destinats a pacients d'anestèsia. I després pararem els quiròfans”, explica a À Punt NTC José Mataix metge de l'UCI de l'Hospital General d'Alacant.

El col·lectiu mèdic confia que ja s'estiga aplanant la corba d'aquesta segona onada i, en els propers dies comence a baixar. “Si continuem augmentant no podrem assolir tota la demanda assistencial que hi ha”, alerta Mataix.

Amb tot, si es contextualitzen les dades en tot Espanya, la Comunitat Valenciana continua estant entre les autonomies que menys pressió hospitalària tenen del país. A hores d'ara estan ocupats el 8% dels llits de les UCI i el 4,45% de la resta dels llits dels hospitals.

També et pot interessar

stats