La xifra de morts baixa lleugerament a Espanya fins a les 213 i es registren 754 casos més

El Ministeri de Sanitat confirma que hi ha almenys 221.447 persones diagnosticades amb el virus mitjançant PCR, i se superen les 26.000 defuncions.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

La xifra de morts diaris amb coronavirus ha descendit lleugerament a Espanya en les últimes 24 hores i hi ha 213 noves víctimes mortals, 31 menys que dimecres, quan es van registrar 244. Se superen així de nou els 200 morts després de tres jornades consecutives amb xifres inferiors a aquesta barrera.

La pandèmia ja ha causat en tot el país 26.070 defuncions des de l'inici de la crisi sanitària, un 0,82% més que el dimecres. D'aquesta manera Espanya és el quart país del món en nombre de víctimes mortals per coronavirus per darrere dels Estats Units (73.431), el Regne Unit (30.150) i Itàlia (29.684).

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat ha confirmat 754 positius en les últimes 24 hores mitjançant proves PCR, cosa que eleva a 221.447 les persones contagiades. De la jornada anterior a aquest dijous, el còmput total s'ha incrementat en un 0,34%.

Si s'inclouen els casos amb malaltia de Covid-19 i les persones amb test d'anticossos positiu sense símptomes en el moment de la prova, els contagis a Espanya ascendeixen ja a 256.855, 3.173 nous en les últimes 24 hores. Espanya també està al capdavant en nombre de contagis i és el segon país del món amb més positius de Covid-19, només per darrere dels Estats Units, amb més d'1,2 milions de casos.

A més, en les últimes 24 hores han rebut l'alta 2.509 infectats amb coronavirus, en la mateixa línia que ahir. D'aquesta manera, són ja 128.511 els malats que s'han curat. A hores d'ara, als hospitals espanyols hi ha 121.014 malalts per coronavirus, 548 més, i 11.140 pacients ingressats a les unitats de cures intensives (UCI), 58 persones més des de dimecres.

El director del Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries del Ministeri, Fernando Simón, ha indicat que es manté “l'evolució esperada” quant a casos. A més, ha reiterat que la letalitat i els morts sempre vénen “amb un retard major que els positius”, però que hi ha una “línia descendent”.

A més, ha explicat que després de 7 dies de prendre les primeres mesures d'alleujament, “a partir de hui s'hauria de veure si han tingut efecte”. Però, de moment, diu que no han vist cap efecte negatiu.

Un de cada cinc contagiats és sanitari

D’altra banda, l’epidemiòleg ha destacat que hi ha 45.924 sanitaris contagiats per coronavirus a tot Espanya. En aquest sentit, ha puntualitzat que s’ha de tindre en compte que, entre aquest sector, es fan moltes més proves i les xifres “puguen continuar augmentant perquè estan detectant casos antics”.

Amb aquestes xifres de contagis, Espanya manté la taxa de sanitaris contagiats més alta del món, un 18% del total de les persones contagiades a Espanya i un 20,8% si es compta només els casos detectats per PCR.

Falta d’equips

El doctor Simón ha reconegut que hi ha hagut un període en aquesta crisi del coronavirus en què el govern espanyol ha tingut dificultats per a aconseguir equips necessaris. “Hi ha hagut un problema important al mercat, però s’ha anat solucionant”, ha assenyalat, i ha afegit que ara en general “no hi ha cap dada que indique que hi ha un problema de desabastiment”.

Simón: Els criteris per a canviar de fase “són sanitaris, no econòmics”

Sobre els criteris per a canviar de fase en la desescalada, Simón ha puntualitzat que “són sanitaris, no econòmics”. Segons ha afegit, els estan avaluant ara i ha recordat que la decisió sobre la desescalada de les mesures l’ha de prendre el Ministeri de Sanitat d’acord amb la comunitat autònoma. En aquest sentit, ha indicat que “hi haurà un informe tècnic específic per a cada una de les comunitats autònomes, on s’indicaran els criteris que compleixen i la valoració conjunta d’aquests”.

També et pot interessar