Wuhan, epicentre del coronavirus, alça la quarantena després d’onze setmanes d’aïllament

Les autoritats mantenen els controls de temperatura i identitat, i estableixen un registre a través del mòbil amb codis de colors segons el risc.

VÍDEO | Wuhan, epicentre del coronavirus, alça la quarantena després d’onze setmanes d’aïllament

La ciutat xinesa de Wuhan, bressol de la pandèmia del coronavirus, ha alçat la quarantena després d’11 setmanes. Un espectacle pirotècnic ha assenyalat la fi del confinament per als 10 milions d’habitants i ha retut homenatge als “herois que han lluitat contra el coronavirus”, segons el comunicat oficial emés per l’agència Xinhua, on lloen la contribució del “personal sanitari, els treballadors comunitaris, els oficials de policia i el voluntariat”. La Xina també batejarà amb el nom de Wuhan un dels seus pròxims satèl·lits de comunicació.

L’urbs ha aconseguit eixir del clot on estava fa dos mesos i mig, i la situació no deixa de millorar: des del 18 de març només ha confirmat dos casos de coronavirus, i han sigut en dos dies separats. “Que no hi haja nous casos no significa que hi haja zero riscos a Wuhan. Les tasques de prevenció i control continuen sent crítiques”, ha aclarit el funcionari local Hu Shuguang en declaracions a la cadena estatal CGTN.

A la mitjanit de dimecres a Wuhan (les 18:00 hores d’aquests dimarts hora local) les autoritats xineses han alçat els 75 controls de carretera que impedien eixir de la ciutat i han començat a rodar més de 80 trens en direcció a diversos punts dels país.

Controls amb codis de colors

El primer tren ha eixit aquest matí de Wuhan, després de 76 dies de quarantena, en direcció a la ciutat de Jingzhou. Des del 23 de gener s’havien restringit totes les eixides des d’aquesta urbs on va nàixer el brot que ara les autoritats afirmen tindre sota control. Durant la jornada de hui s’espera que 276 trens més isquen de Wuhan amb destinació a grans ciutats com Xangai o Shenzhen.

Segons el diari oficial Global Times, les xifres de vendes de bitllets mostren que més de 55.000 passatgers han adquirit ja bitllets per a viatjar en ferrocarril, dels quals el 40% tenen destinació a la zona del delta del riu de les Perles, on milers de fàbriques donen faena a treballadors migrants de la resta de la Xina.

Només poden optar a adquirir un d’aquests bitllets les persones que acrediten el seu bon estat de salut mitjançant codis QR generats a través d’aplicacions mòbils, i més és mantenen els controls de temperatura i d’identitat. Els sistemes desenvolupats per les autoritats xineses estableixen tres categories: verda, groga i roja. Un codi verd suposadament garanteix que la persona no està infectada i que no ha estat en contacte pròxim amb casos confirmats o sospitosos d’estar contagiats.

Tornada progressiva a la normalitat

La normalitat no es recuperarà de manera immediata. El repte ara és superar l’estigma que acompanya la ciutadania i que els complica desplaçar-se a altres zones del país, especialment cap a les grans ciutats. Els habitants de Wuhan han d’informar del desplaçament amb antelació, esperar el permís de la comunitat de veïns on residiran i tornar-se a fer la prova de coronavirus per a demostrar que estan lliures de contagi. La situació ha fet aflorar episodis de racisme cap als habitants de Wuhan i cap a la dels països estrangers on continua l’escalada de positius.

Creuen que el risc és major si es procedeix de Wuhan o de la província de Hubei, i demanen mesures més estrictes. Hi ha gent de la província a qui prenen la temperatura diverses vegades si viatgen. “Això és comprensible, Hubei ha sigut el centre de l’epidèmia. Dels 80.000 casos de la Xina, 60.000 els van registrar en aquesta província”, matisa el pneumòleg Hu Ke.

L’alçament de la quarantena a Wuhan és una mostra més de la regressió de la pandèmia de Covid-19 a la Xina. Els contagiats actius continuen disminuint. Ara mateix hi ha 1.242 casos oficials, 211 dels quals en estat greu (181 d’aquests, a Wuhan). La major preocupació de les autoritats xineses és el degoteig de positius en viatgers xinesos procedents de l’estranger: 32 més en les últimes hores.

També et pot interessar

stats